Na Malom gradskom trgu u Prijedoru u nedjelju uveče je počeo “Limunada parti”, jedinstven događaj u gradu koji će trajati narednih mjesec dana.

Na ideju članova Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven” dvadesetpetogodišnja Lea, djevojka sa Daunovim sindromom zajedno sa svojim drugarima iz udruženja dobila je dozvolu od Grada na prodaje svježu limunadu, svaki dan od 18,00 časova.

“Prodajem limunadu i postaću trgovac, a očekujem da dođu i moji drugari jer svi volimo i druženje i limunadu”, izjavila je Lea novinarima.

NJena majka Lela Stevandić potvrdila je da je ova aktivnost uslijedila nakon uspješnog učešća na “Ša Festu”, kada su prodavali ručno rađene magnete i dobili određena sredstva da bi realizovali nove projekte.

“Ta je priča bila veoma lijepa i dobili smo vjetar u leđa i odmah smo krenuli u realizaciju drugog projekta. Ideja se rodila spontano i nama je jako važno da mi budemo vidljivi u društvu i želimo da nađemo svoje mjesto pod ovim nebom. Naša djeca mnogo štošta mogu, mnogo i ne mogu. Treba im pomoć ali njihov glas je dosta tih pa smo mi tu da se malo jače čujemo”, rekla je Stevandićeva.

Ona je dodala da je ovo velika prilika da se izrazi kreativnost kod djece i da budu društveno prihvatljiviji i da se oni sami osjete mnogo ljepše.

“Cilj je da se druže, kroz ovakve stvari ljepše je i nama i njima. Organizatori smo moja prijateljica Jelena i ja, a sredstvima koja dobijemo od prodaje limunade imamo u planu realizaciju novih projekata iduće godine”, istakla je Stevandićeva.

Aktivisti “Nevena” pozvali su Prijedorčane da narednih večeri podrže Leu i njene drugare i kupe svježu limunadu po cijeni od 2,5 KM za malu čašu, a 3 KM za veliku.

“Za građane će to biti prilika za kratko osvježenje, a za njih izraz solidarnosti, prihvatanja različitosti i stizanje samopouzdanja uz poruku da je inkluzija ono što našu zajednicu čini jačom i boljom” , navodi se u saopštenju organizatora ove akcije iz Udruženja “Neven”.

prijedorgrad.org