Policijska uprava Prijedor u saradnji sa Auto moto savezom Republike Srpske, Ministarstvom saobraćaja i veza i Agencijom za bezbjednost saobraćaja provodi preventivnu kampanju pod nazivom “Lako je brzinu smanjiti”.

Cilj je preventivno djelovanje i smanjivanje broja saobraćajnih nezgoda jer statistike upozoravaju da se u vrelim ljetnim danima njihov broj povećava.

Vozači podržavaju ovakve akcije, naglašavajući da poštovanje saobraćajnih propisa čuva ljudske živote i materijalna dobra.

Uzroci saobraćajnih nezgoda uglavnom su uvijek isti, a u Policijskoj upravi pojašnjavaju detalje.

“Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor, u prvih šest mjeseci 2024. godine evidentirano je 449 saobraćajnih nezgoda. Šest lica je smrtno stradalo dok je prethodne godine u istom periodu bilo pet poginulih. Kao jedan od najčešćih uzroka nastanka saobraćajnih nezgoda pojavljuje se neprilagođena brzina, uz stranu kretanja, upravljanje pod dejstvom alkohola i prvenstvo prolaza. U prvih šest mjeseci policijski službenici Policijske uprave Prijedor iz saobraćaja su isključili 1305 vozača, od čega čak 1150 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola”, istakao je Nebojša Čiča, pomoćnik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor.

U Auto moto društvu apeluju na vozače da poštuju pravila jer će samo tako svi učesnici u saobraćaju biti bezbjedniji.

“Naziv kampanje je “Lako je brzinu smanjiti”. To je i preporuka Auto moto saveza Republike Srpske svim vozačima da smanje brzinu i čuvaju i svoje i živote svih drugih učesnika u saobraćaju”, kaže Radan Vukadinović, sekretar Auto moto društva Prijedor.

Apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, da se pridržavaju ograničenja brzine kretanja i da prilagode brzinu uslovima i gustini saobraćaja, stiže i iz Policijske uprave.

Posebno se apeluje na vozače motocikla i mopeda da poštuju saobraćajna pravila i koriste zaštitnu opremu.

U preventivnoj kampanji “Lako je brzinu smanjiti” predstavnici Auto moto saveza i policije vozačima koji su poštovali brzinu dijelili su zelene mirisne jelkice, a nesavjesni vozači za prekoračenje brzine dobili su jelkice crvene boje.

kozarski.com