Prvo putovanje sa d‌jetetom može da bude stresno kako za roditelje tako i za dijete. Kako bi se neminovni stres sveo na minimum, potrebno je znati da dijete koje ide na put treba biti spremno na sve okolnosti koje su sastavni dio putovanja.

Nije rijedak slučaj da promjena sredine, ishrane i svakodnevnih navika djeteta dovede do pojave pada imuniteta i bolesti. Stručnjaci upozoravaju da daleke destinacije nisu preporučljive za d‌jecu mlađu od godinu dana.

“Kada tačno dijete treba po prvi put da ljetuje je veoma individualno i zavisi, kako od d‌jeteta, tako i od roditelja. Mi ne savjetujemo putovanja na daleke destinacije u novorođenačkom i ranom dojenačkom uzrastu. Da bi dijete po prvi put išlo na putovanje mora biti zdravo i poželjno je da može samo da sjedi. Naravno, uz to uslov mora biti da su i roditelji spremni na put sa bebom”, rekla je pedijatar Tanja Kukić.

U toku putovanja veoma je važna sigurnost d‌jeteta. Ukoliko se ide u privatnoj režiji mora se posjedovati sjedalica prikladna za d‌jetetov uzrast, koja je i zakonski propisana.

“Mi savjetujemo da se i određeni preduslovi po pitanju sigurnosti ispune, jer je sigurnost veoma važna. Ukoliko se radi o putovanju automobilom dijete mora da bude u odgovarajućoj sjedalici koja je pravlno postavljena i sigurna, i dijete bez izuzetka mora biti vezano u toj sjedalici”, napominje Kukićeva.

Stručnjaci napominju da je potrebno ponijeti neophodne lijekove, zavoje, flastere i kreme, ali bez obzira šta da se ponese na put preventiva je ključna.

“U toku boravka na odmoru veoma je bitno i vrijeme provedeno vani, odnosno kada će dijete biti izloženo dejstvu sunčevih zraka. Mi preporučujemo izlaganje suncu u jutarnjim časovima, do nekih 11 časova najdalje i u kasnim popodnevnim časovima, iza 17 časova. Važno je i da se d‌jetetu obezbijedi raznovrsna i kvalitetna ishrana, kao i unošenje dovoljno tečnosti u toku dana. U slučaju da su svi ti preduslovi ispunjeni nema razloga da ne uživaju i d‌jeca i roditelji na ljetovanju”, dodala je Kukićeva.

kozarski.com