Dom za starija lica Prijedor izmirio je sve neplaćene poreze i doprinose, kao i obaveze za penziono i zdravstveno osiguranje svim radnicima, što predstavlja veliki uspjeh za ustanovu koju su godinama pratili štrajkovi zbog dugovanja prema radnicima.

Direktor ustanove Marija Ličanin, koja je na ovoj dužnosti od jula 2022. godine kao vršilac dužnosti, a od januara u punom mandatu, rekla je da su zatečene obaveze prema Poreskoj upravi Republike Srpske u iznosu od 3,5 miliona KM uz pomoć Vlade Srpske, novih reprograma, racionalizacije troškova i stalnog popunjavanja kapaciteta doma u protekle dvije godine smanjene za oko dva miliona KM.

“Za preostali dio starih dugovanja od oko 1,6 miliona KM, gdje 630.000 KM čini kamata, našli smo rješenje u Zakonu o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja iz decembra prošle godine u kojem se kaže da će se otpisati pripadajuća kamata svim poreskim obveznicima koji do 1. jula ove godine izmire ukupan poreski dug nastao do 31. decembra 2022. godine”, rekla je Ličaninova Srni.

Ona ja naglasila da je imala veliko razumijevanje Vlade Srpske, odnosno ministarstava zdravlja i socijalne zaštite i finansija i da je ustanova dobila garanciju Vlade za kreditno zaduženje od 1,1 milion KM kojim je platila glavnicu poreskog duga.

“Od očekivanog otpisa 630.000 KM kamate, Poreska uprava Republike Srpske nije odobrila 178.000 KM tumačeći da otpis ide damo za dio koji smo sada platili, a ne i na ono što smo u protekle dvije godine plaćali. Na takvo rješenje žalili smo se Ministarstvu finansija Republike Srpske kao drugostepenom organu i odgovor očekujemo”, pojasnila je Ličaninova.

Ona je istakla da je najbitnije da su konačno riješena sva dugovanja prema radnicima, da svi imaju zdravstveno osiguranje, da se svi mogu penzionisati i ostvariti punu penziju, da plate idu redovno mjesec za mjesec i da će jedna preostala zaostala plata biti nadoknađena do kraja godine.

U julu 2022. godine ovaj dom brojao je 148 korisnika, a danas ih je 214 od maksimalno raspoloživih 220 mjesta. U toku je renoviranje soba i kupatila i uskoro će i preostalih šest mjesta biti u funkciji, a ustanova svakodnevno zaprima zahtjeve novih korisnika.

Dom zapošljava 80 radnika i broj radnika raste u skladu s rastom broja korisnika i propsianim standardima za ovu djelatnost.

SRNA
Foto – ilustracija