Veliki dio povrća za svoju kuhinju u Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven” proizvedu u vlastitoj bašti.

Uz podršku osoblja, vrijedne ruke korisnika Dnevnog centra “Neven” uzgajaju papriku, paradajz, patlidžan, celer, blitvu, mrkvu, peršun, tikvice, luk mahune i cveklu.

Rad u bašti korisnicima je dobra radna terapija, a oni ističu da vole da rade i da budu od koristi.

“Nevenovci” uzgajaju povrće u plasteniku i na otvorenom, a donedavno imali su veliki problem kako sve to zalijevati.

U pomoć je pritekla Agencija lokalne demokratije koja je preko italijanske pokrajine Trento obezbijedila sredstva za bunar, mehaničku i elektro pumpu.

“Italijanska pokrajina Trento preko Agencije lokalne demokratije uplatila je sav iznos predračuna za pumpu, koja je i električna i ručna. U slučaju potrebe da se manje sipa vode onda radimo ručno, ako treba da se naspe puno bure onda priključimo struju. Stvarno je od velikog značaja, jer da ručno radimo ne bismo mogli svaki dan da zalijevamo naše povrće”, kaže Vesna Berić, predsjednica Udruženja.

U “Nevenu” ističu da se korisnici dnevnog centra uvijek raduju kada za obrok koriste povrće koje su sami proizveli.

“Paprike, krastavac, paradajz, luk, sve se to potroši u našoj kuhinji jer je svaki dan ručak u 11 časova i uz taj ručak, naravno bez salate nema ništa. A ručak je još slađi sa proizvodima iz vlastite bašte”, ističe Berićeva.

S posebnom radošću korisnici Dnevnog centra “Neven” pričaju o kuvarici Jeleni, koja im, kako kažu, sprema hranu da imaju šta da jedu.

kozarski.com