Iz preduzeća “Komunalne usluge” oglasili su se povodom primjedbi jedne sugrađanke iz naselja Pećani koja se, kako je navela, “danima nije naspavala”, jer joj rad komunalaca u ranim jutarnjim i kasnim noćnim časovima remeti san. Na Fejsbuk profilu ovog prijedorskog preduzeća objavljen je tekst koji prenosimo u cijelosti.

Poštovani sugrađani,

U vezi s primjedbama i komentarima, koje smo primili na rad naših ekipa u ranijim jutarnjim i kasnim noćnim satima, želimo se obratiti cijeloj zajednici, ali prije toga prenosimo jednu poruku koju smo primili noćas u 01:45, a ona glasi:

“Sve do sad što je rađeno je snimljeno u doba koje je rađeno i u četvrtak kada se došlo u 5:30 ujutro i otišlo u ponoći, sva tortura koju smo prošli otkako se ova ulica radila bez ikakvog radnog vremena i poštovanja kućnog reda pa objavite malo na Instagram šta radite narodu koji živi tu, kosite travu u 5:30, a sutra ujutro u prvu smjenu ću ja poslati Vas, pošto se ja danima nisam naspavala…”

U videu koji nam je poslat kao dokaz da naš radnik zalijeva u to doba, čuje se i sarkastična poruka:

“15 do 2 ujutro, gospodin zalijeva tri drveta ovde na Pećanima, svaka čast…čestitke!”

Naš odgovor na tu poruku, prenosimo u cijelosti:

“Poštovana,

slobodno objavite, biće nam čast da narod vidi da radimo od zore do iza ponoći.

Kao što vidite, niste jedini koji radite!

Ako vi ne objavite, mi ćemo, i to komplet objavu sa Vašim porukama!

Pa nek narod čita i sudi ko je radio i šta je radio.

Pa jesmo li trebali izaći na teren kad se Vi naspavate, kada je već +40?

Ili ne raditi nikako, jer uvijek ima neko kome smeta i ko samo vidi svoj interes, a ne razlog zašto neko tad radi i šta se radi…

Poštovana,

učinili bi nam veliku uslugu da pišete objave po društvenim mrežama, neka narod vidi da još ima radnika i firmi koje rade svoj posao od zore do iza ponoći, pogotovo kada je u pitanju interes cijele zajednice, odnosno Grada Prijedora.

Radniku koji zalijeva, ‘gospodin‘ kako ste ga nazvali, zaista svaka čast!

I za Vašu informaciju, nije zalio samo ta tri drveta, nego mnogo mnogoooo više!

Da su samo ta tri drveta u pitanju, onda bi se neko možda sjetio i sam da ih zalije, možda čak i Vi.”

******

Zbog ovakvih poruka i primjedbi, imamo potrebu da se obratimo cijeloj zajednici i da objasnimo onima koji još uvijek ne znaju sistem i značaj našeg rada: naša firma radi na održavanju i uređenju našeg grada, a ponekad to podrazumijeva rad u neuobičajenim terminima. Znamo da raniji odvoz otpada, košenje, zalijevanje cvijeća, drveća, pranje ulica ili drugi radovi mogu biti neprijatni, ali želimo naglasiti da to nije naš izbor, već nužnost. Zbog visokih dnevnih temperatura, koje su posljednja dva mjeseca iznad prosjeka, te kratkih rokova, posebno u sklopu radova na rekonstrukciji Ulice mitropolita Petra Zimonjića, morali smo prilagoditi naše radno vrijeme kako bismo posao obavili na vrijeme i u interesu cijele zajednice. Ovo prilagođavanje utiče i na naše redovne poslove, koji takođe trpe promjene radnog vremena- napominjemo da zbog toga radimo u dvije smjene! Svjesni smo da je kućni red važan, ali isto tako vjerujemo da će naši sugrađani razumjeti da naš rad ima cilj poboljšati uslove za sve nas. Radimo s velikom odgovornošću i trudimo se da naš grad bude ljepše, sigurnije i ugodnije mjesto za život.

Uz to, želimo naglasiti da održavanje gradskih površina, košenje u gradskom dijelu, uređenje drveća, pranje ulica i slični poslovi nisu usluge koje Gradska uprava naplaćuje građanima.

Sve ove aktivnosti sprovode se u skladu s Planom ZKP (Zajednička komunalna potrošnja) i zahvaljujući izuzetnoj saradnji s Gradskom upravom, koja podržava naš rad u cilju održavanja grada u najboljem stanju.

Vaše “Komunalne usluge” a.d. Prijedor

kozarski.com