Okružni sud u Banjaluci oslobodio je Zorana Basraka, zamjenika pravobranioca Republike Srpske u sjedištu Prijedor, optužbi da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Optužnicu protiv Basraka podiglo je Republičko javno tužilaštvo RS.

Prema optužnici Zoran Basrak je od 30. jula 2014. godine do 5. novembra 2016. godine na području Novog Grada i Prijedora, kao zamjenik pravobranioca, postupao u upravnom postupku u predmetu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Banjaluka, pokrenutom po zahtjevu njegovog oca B. B. za priznavanje prava vlasništva zemljišta uzurpacijom. Radilo se o šumi nad kojom je promijenjena svojina sa dotadašnjeg titulara Nezavisne države Hrvatske u korist Republike Srpske.

U optužnici je bilo navedeno je da s namjerom da ocu pribavi korist, optuženi nije tažio svoje izuzeće te je svjesno propustio da izjavi žalbu na rješenje RUGIPP, a potom i pokrene upravni postupak. Dodaje se da je usljed propusta Basraka u javnim evidencijama izvršena uknjižba prava svojine na nekretninama u korist njegovog oca B. B., na koji način mu je pribavio korist od 2.522,98 KM, a za taj iznos oštetio Republiku Srpsku.

Presuda nije pravosnaža i dozvoljeno je pravo žalbe Vrhovnom sudu RS.

srpskainfo.com