Nacionalni park “Kozara” u prvih šest mjeseci ove godine poslovao je pozitivno i ostvario dobit od 101.372 KM, izjavio je direktor ove ustanove Božidar Nikoletić.

Prihod od 1.042.899 KM je za 294.425 KM veći u odnosu na isti period prošle godine, a rashod od 941.527 KM je za 17.638 KM manji u odnosu na isti period 2023. godine.

“Ukupan broj ulaza je 58.746, što je, ako se nastavi ovakva tendencija, u skladu sa godišnjim planom od 100.000 posjetilaca. Imamo tendenciju pozitivnog poslovanja i smanjenja broja radnika, jer kroz sistematizaciju želimo da ukupan broj radnika dovedemo na nivo koji nam je potreban, a da pritom vodimo računa o svim zaposlenima”, rekao je Nikoletić Srni.

On je naveo da su u završnoj fazi dva projekta od kojih je jedan vezan za protivpožarnu zaštitu i u okviru kojeg će Nacionalni park “Kozara” preko UNDP-a dobiti najsavremenija sredstva za praćenje i gašenje požara vrijedna 35.000 KM.

“Drugi projekat je u saradnji sa organizacijom `Parkovi Dinarida` i vezan je za sedmodnevnu obuku mladih rendžera u Nacionalnom parku Lovćen u Crnoj Gori u kojoj je učestvovalo 20 mladih iz Prijedora i Kozarske Dubice, kao i za donaciju sedam nadzornih kamera koje će biti postavljene na području Nacionalnog parka `Kozara`”, rekao je Nikoletić.

On je dodao je, u dogovoru sa ministarstvima za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, posebno lovište “Kozara” prepušteno na upravljanje “Šumama Srpske” odnosno Šumskom gazdinstvu Prijedor.

“Nacionalni park `Kozara` i dalje ostaje dio posebnog lovišta u kojem je zabranjen lov divljači izuzev sanitarnog odstrela”, pojasnio je Nikoletić.

SRNA