Profesor doktor Sunao Nakamura iz Tokija, jedan od vodećih interventnih kardiologa u svijetu, posjetiće idućeg mjeseca bolnicu „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru gdje će obaviti dvije intervencije i održati predavanje iz te grane medicine, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove ustanove Miroslav Bijelić.

On je ocijenio da je ovo veliki događaj za prijedorsku bolnicu i da zahvalnost za to duguje profesoru doktoru Aleksandru Lazareviću iz Banjaluke čiji studenti Jovica Banović i Vladimir Đurić su kardiolozi u ovoj ustanovi.

„Čuveni japanski stručnjak izvršiće dvije procedure, zajedno sa našim doktorima Banovićem i Đurićem, a prisutan će biti i doktor Saša Lončar sa banjalučkog UKC-a koji je pomogao uspostavljanje naše angio sale“, rekao je Bijelić Srni.

On je istakao da je namjera uprave da promoviše što veći broj svojih ljekara, kvalitetnih u svojim specijalizacijama i subspecijalizacijama, te da ustanova postane priznata i prepoznatljiva po određenim granama i da ulaže ciljano u određene edukacije.

„Mora postojati ravnoteža između edukacije i rada u bolnici. Uvijek ćemo podržati edukaciju koja donosi novu uslugu, uvodi novu proceduru, povećava kvalitet usluge, a nećemo podržati edukaciju od koje isključive koristi ima samo ljekar kroz ličnu promociju“, pojasnio je Bijelić.

On smatra da regionalna bolnica poput prijedorske ima potencijala da stvara brendove – ljekare koji će svojim imenom i radom opredjeljivati pacijente da biraju ovu ustanovu za zdravstvenu uslugu koja im je potrebna.

„Radimo na tome da pacijent želi da se liječi u našoj ustanovi zato što je poznata po odličnoj usluzi i fantastičnim ljekarima. Evo, na primjer, imamo ova dva kardiologa u koje treba ulagati. Potrebno je pronijeti glas kakvu imamo interventnu kardiologiju. Ona spasava živote“, zaključio je Bijelić.

Doktor Jovica Banović najavio je da će doktor Nakamura raditi hronične totalne okluzije, zahvate u kojima se otvaraju arterije koje su dugo vremena zatvorene, kalcifikovane, tvrde, pa se koristi i posebna oprema.

„I u našoj bolnici se ta vrsta procedura radi, ali je jako komplikovana i neizvjesno je da li će uspjeti. Uglavnom uspijevamo, a profesor Nakamura uspije i tamo gdje drugi podbace. On ima uspješnost oko 96 procenata“, rekao je Banović Srni.

Banoviću i Đuriću je profesor Lazarević bio i u komisiji prilikom polaganja subspecijalističkog ispita, a ističu i doktora Lončara, šefa Odjeljenja interventne kardiologije Klinike za kardiologiju UKC-a Republike Srpske, u uspostavljanju angio sale u prijedorskoj bolnici.

„Njegova je uloga tu nemjerljiva. Bez njegove vizije i truda sala kod nas ne bi ni postojala. On je bio taj koji je sve pokrenuo i koji i dan-danas čini mnogo“, dodao je Banović.

Doktor Đurić rekao je Srni da je profesor Nakamura najveće ime interventne kardiologije u svijetu na polju liječenja hronično zapušenih koronarnih arterija i rado viđen gost u kateterizacionim salama širom planete.

„Uskoro ćemo imati tu čast da sa našim gostom obavimo kompleksne intervencije u našoj bolnici i tako našu salu za kateterizaciju srca svrstamo u red onih gdje se primjenjuju najnovije, inovativne tehnike na polju interventne kardiologije“, dodao je Đurić.

Doktor Nakamura u radnoj posjeti prijedorskoj bolnici boraviće 9. septembra.

SRNA – www.prijedordanas.com
Ustupljene fotografije