Osnovne škole u Prijedoru ulaze u završnu fazu priprema za novu školsku godinu, a naredne sedmice biće završena i podjela udžbenika koje su učenici od petog do devetog razreda prvi put dobili od Grada Prijedora.

Roditelji kažu da su besplatni udžbenici značajno umanjili finansijski trošak tokom pripreme školaraca za novu školsku godinu.

“Naravno da smo spremni za novu školsku godinu i dobra je stvar to što se ulaže u obrazovanje. Besplatni udžbenici su svakako podsticaj za obrazovanje jer to je ulaganje u budućnost”, rekla je jedna sugrađanka.

U Osnovnoj školi “Petar Kočić” navode da je u 40 odsto porodica čija djeca pohađaju ovu školu zaposlen jedan roditelj, te da je dobijanje besplatnih udžbenika značajna ušteda u kućnom budžetu.

“Udžbenici koje nam je donirao Grad Prijedor su u školi i imamo donacije od Ministarstva prosvjete i kulture i od Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, tako da preko odjeljenskih starješina, vršimo podjelu udžbenika. Roditelji će potpisati na revers preuzimanje udžbenika i negdje je plan da ti udžbenici nakon korišćenja budu vraćeni u školsku biblioteku gdje će biti dostupni narednim generacijama”, navela je Vesna Pavić, direktor Osnovne škole “Petar Kočić”.

U Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”, kažu da će udžbenike podijeliti đacima naredne sedmice.

“Kada je u pitanju distribucija udžbenika u našoj školi mi smo predvidjeli podjelu udžbenika za narednu sedmicu, tačnije za 27. i 28. avgust i napravili smo raspored po kome će roditelji preuzimati udžbenike uz potpis. Predviđeno je i da udžbenici koji se dodjele sada budu vraćeni na kraju nastavne školske godine kako bi mogli biti proslijeđeni narednoj generaciji. To je i način da djeca pokažu svoj drugarski odnos, razumijevanje i solidarnost kroz čuvanje knjiga za svoje drugare”, naglasio je direktor Osnovne škole “Desanka Maksimović ” Zdravko Budimir.

Budimir koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, podsjeća da je Grad Prijedor prvi put obezbijedio udžbenike za učenike od petog do devetog razreda.

“Ove godine kada je u pitanju Prijedor novina je da je gradonačelnik obezbijedio sredstva za nabavku udžbenika od petog do devetog razreda. Izdvojeno je negdje oko 418.000 KM i udžbenici su već u svim školama distribuirani. U toku je proces podjele udžbenika učenicima po školama. To je velika olakšica za kućni budžet roditelja s obzirom da komplet udžbenika nije jeftin. Tako da je ovo velika olakšica i iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim Gradu Prijedoru na obezbijeđenim udžbenicima za pomoć svim našim roditeljima. Na taj način pokazali su da stvarno vode brigu o djeci našeg grada i da im je obrazovanje veoma bitno”, naveo je Budimir.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda udžbenike je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Školska 2024/25. godina počinje drugog septembra. U prvi razred osnovne škole na teritoriji grada Prijedora ove godine upisano je, prema dosadašnjim podacima, 520 učenika.

Taj podatak nije potpun s obzirom da postoji mogućnost upisa djece u prvi razred putem rezervnog, avgustovskog roka tokom kojeg će roditelji moći da upišu djecu ukoliko to nisu iz određenih razloga do sada učinili.

kozarski.com