Broj zaštitnih i hitnih mjera zaštite koje izriču sudovi počiniocima porodičnog i rodno zasnovanog nasilja znatno je povećan u Prijedoru u prvih pola godine u odnosu na isti period lani, izjavila je Srni socijalni radnik prijedorskog Centra za socijalni rad Dragana Grujičić.

Grujičićeva je naglasila da je to tendencija koju treba pozdraviti i zadržati.

Ona je navela da je u uporednom periodu broj hitnih mjera zaštite povećan sa tri na 14, a da je prvi put nakon 2019. godine, sud izrekao i zaštitne mjere – čak šest.

“Od 14 hitnih mjera zaštite, za šest počinalaca izrečen je takozvani paket – i udaljenje iz domaćinstva i zabrana prilaska, a za dva počinioca mjera zabrane prilaska žrtvi”, izjavila je Grujičićeva.

Kada je riječ o zaštitnim mjerama, Grujičićeva je pojasnila da je sud izrekao četiri na prijedlog ovog centra, a dvije na zajednički prijedlog – Centra i policije.

Ona je pojasnila da je među zaštitnim mjerama i jedan paket, odnosno zabrana prilaska i udaljenje iz domaćinstva na šest mjeseci, kao i jedna zabrana prilaska na godinu dana, što, kaže, žrtvi daje osjećaj sigurnosti na duži period u odnosu na hitne mjere koje se izriču za kraći rok.

“Mogu da kažem da smo mi iz Centra za socijalni rad probili barijeru u vezi sa zaštitnim mjerama, kao i da su se i policija i sud oslobodili, uslovno rečeno, i za zaštitne i za hitne mjere zaštite. Sve je više inspektora, policijskih stanica i sudija koji se ne libe inicirati i koristiti ove mehanizme”, istakla je Grujičićeva.

Prijedorski Centar za socijalni rad u prvih šest mjeseci evidentirao je 62 prijave porodičnog i nasilja nad ženama ili za 42 manje nego u istom periodu prošle godine.

Drastičan je pad broja djece žrtava nasilja, sa 36 na 16 direktnih žrtava i sa 94 na 17 prisutnih činjenju nasilja u porodici.

SRNA