U Galeriji ULUP-a otvorena je izložba pod nazivom „Crkve brvnare – čuvari tradicije“ Neprekidna molitva pod drvenim svodom, autora Stanka Kostića iz Beograda.

Kostić je predstavio fotografije crkvi brvnara sa teritorije Republike Srbije koje su nastale tokom 19. vijeka i čine veoma važno duhovno i kulturno naslijeđe srpskog naroda.

Milica Tošić, predsjednica Udruženja likovnih umjetnika Prijedor je istakla da su izložene 42 fotografije, koje se bave arhitekturom vezanom za kulturni dio identiteta srpskog naroda.

„Izložba će biti otvorena narednih mjesec dana i pozivam sve naše sugrađane da dođu i pogledaju ovu veoma zanimljivu izložbu“, rekla je Tošić.

Stanko Kostić, autor izložbe je izjavio da je ovo jedna od sedam izložbi kojom se krenulo iz Srpske Akademije nauka iz Srbije i tiče se kulture i tradicije srpskog naroda.

„Ovdje su predstavljene i pobrojane sve crkve brvnare na teritoriji Srbije u katalogu, a ima ih ukupno 72, večeras su ovdje predstavljene 42 fotografije.Svrstane su u nekoliko poglavlja, od najstarijih, do kasnijih koje su polu-brvnare, odnosno koje su kombinacija graditeljskih elemenata. Ja sam ovu izložbu nazvao: „Crkve brvnare – čuvari tradicije“ .To je neprekidna molitva pod drvenim svodom, zato što su te male crkve brvnare, male ali velike, sve ono što mi danas zovemo našom srpskom kulturom”, rekao je autor.

Izložba je organizovana u okviru “Prijedorskog ljeta”, uz podršku Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom, a finansijski je podržana od strane Gradske uprave Prijedor, uz saradnju Udruženja likovnih umjetnika Prijedor.

kozarski.com