Pametna, talentovana, i zašto ne reći – lijepa. Tamara Bilbija, ovogodišnja dobitnica nagrade “Zmijanče”, već 3 godine piše pjesme i slika, a tek je završila osnovnu školu.

A u školi je, naravno, odlikašica, bila je đak godine u svojoj Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Prijedoru. Završila je osnovnu i upisala prijedorsku Gimnaziju “Sveti Sava”.

A šta će biti kad poraste? Književnica? E, to se još ne zna, mada ima dara za poeziju. Za sada je odlučila da do mature objavi svoju prvu zbirku pjesama. A poslije? Ko to zna. Život je pred njom.

Tamara Bilbija je dobitnica nagrade “Zmijanče”, koja se povodom Kočićevog zbora svake godine dodjeljuje za najbolji literarni rad učenika i učenica osnovnih škola u Srpskoj.

U konkurenciji 120 radova njenih vršnajka, Tamara je odnijela pobjedu. Stručni žiri je, bez mnogo diskusije, odlučio da je njena pjesma “Moja Republika Srpska” – najbolja.

– Pjesma “Moja Republika Srpska“’ pisana je na tradicionalan način, u himničnom tonu, u sva četiri katrena pokazuje poetesino zavidno znanje izgradnje vezanog stiha, tako da se svojim pjesničkim izrazom izdvojila od drugih pjesama koje su ušle u uži izbor za ovu nagradu – obrazložio je žiri u sastavu Miladin Berić, Jelena Glišić i Vid Vicko Vukelić. Jednoglasno.

Dodali su da „Moja Republika Srpska“ odiše kočićevskim slobodarskim duhom i patriotskim tonovima, plijeni jednostavnošću do koje nije lako doći i ima nit koja ukazuje na talenat mlade pjesnikinje, koja je na konkurs poslala još jednu pjesmu, jednako dobru.

Tamara će u subotu, na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Republike Srpske, stajati uz akademika Matiju Bećkovića, dobitnika ovogodišnje Kočićeve nagrade. I Kočićeva nagrada i nagrada “Zmijanče” biće dodijeljene na tom, centralnom kulturnom događaju 59. Kočićevog zbora.

Kako se najmlađa zvijezda ovogodišnjeg Kočićevog zbora priprema za svečanost? Da li je izabrala haljinu koju će nositi? Ko će biti njen pratilac, ili pratioci?

Tamara sigurno ima neki plan, ali se ne opterećuje pojavnošću. Nje to njen stil.

– “Zmijanjče”’ je prestižna nagrada i za mene je velika čast da sam je dobila, iako je nisam očekivala. Srećna sam i ponosna – kaže kratko za Srpskainfo Tamara Bilbija.

Ovo joj nije prva nagrada, nagrađivana je i ranije, a posebno ističe nagradu Republičkog pedagoškog zavoda, koja joj je dodijeljena povodom Dana Republike Srpske.

Tamara je, bez sumnje, umjetnička duša jer, kako rekosmo na početku ove priče, uz pisanje, ona i slika.

Njen mlađi brat Luka je takođe uspješan, ali u jednoj sasvim drugačijoj oblasti. Luka se bavi biciklizmom. U početku je to bila sasvim obična dječačka zanimacija, djeda ga je naučio da vozi bicikl, pa kod je osjetio kako je to lijepo, nije sa bicikla silazio.

A onda je odlučio da se ovim hobijem bavi aktivno, sportski. Kao najmlađi član Biciklističkog kluba “Kozara”, Luka je, nakon mjesec dana treniranja, osvojio prvu medalјu: zlatnu medalju na trci u Gradiški.

– Biciklizam je divan sport, svima bih ga preporučio, naročito djeci – kaže mladi šampion.

Tamara i Luka odrastaju u jednoj sasvim običnoj porodici. Mama Svjetlana i tata Ozren, oboje ekonomisti, koji imaju svoju malu privatnu firmu, podržavaju sina i kćerku u njihovim nastojanjima da budu najbolji u onom čime se bave.

Sve što imaju, kažu Svjetlana i Ozren, stekli su svojim radom, svojom pameću i trudom. A najveće “dostignuće” su im dvoje zdrave, sretne djece.

Eto, tata i mama ekonomisti, preduzetnici, a kćerka umjetnička duša i sin sportski tip. Biće da genetika ovdje ne igra nikakvu ulogu.

Pa, nije baš tako, jer tata je nekad trenirao tekvando, a majka se bavila džez baletom i pisanjem, onako, amaterski. Ali, život ih je odvukao na drugu stranu.

Kojim će putem život odvesti Tamaru i Luku, niko ne može znati. Ali, bilo bi lijepo da ostanu u svojoj domovini.

srpskainfo.com