U Galeriji “Sreten Stojanović” održana je promocija izabranih djela Ranka Pavlovića objavljenih povodom 60 godina književnog rada ovog pisca i publiciste.

Riječ je o četrnaest knjiga od kojih je 8 za odrasle i 6 za djecu.

Po riječima autora koji je pisac mnogobrojnih djela za djecu i odrasle, velika je čast predstaviti svoj višedecenijski rad prijedorskoj publici.

“Moje veze sa Prijedorom su dugogodišnje i višestruke. Više puta sam bio učesnik ‘Književnih susreta na Kozari’, kao i član žirija za nagrade ‘Skender Kulenović’ i ‘Književni vijenac Kozare’. Dobitik sam nagrade ‘Skender Kulenović’, koja mi je jedno od najdražih priznanja. Večeras ćemo ovdje pokušati da predstavimo moja izabrana djela, koja su produkt mog šesdesetgodišnjeg književnog rada. Tu se nalaze i neke od pjesama koje su pisane na Kozari kada sam bio učesnik onoga što danas zovemo ‘Mlada Kozara’. Onoga što je prethodilo ovim ‘Književnim susretima na Kozari’, kada smo se mi kao mladi pisci iz cijele Jugoslavije okupljali na Kotlovači, Mrakovici i drugim mjestima Kozare. Moglo bi se reći da su ove knjige moja svojevrsna autobiografija jer prikazuju moj odnos prema svijetu i društvenim okolnostima”, naglasio je Pavlović.

Promociji izabranih djela prisustvovao je i izvršni organizator “Književnih susreta na Kozari” Zoran Stanić koji je ovom prilikom naglasio da je večerašnji događaj uvertira u “Književne susrete na Kozari”.

“Ove godine imamo značajan jubilej, radi se o 60 godina od Pavlovićevog književnog rada i 12 godina kako je dobio nagradu ‘Skender Kulenović’. Nastojali smo da mu na neki način odamo počast, te će Ranko Pavlović i ove godine biti učesnik ‘Književnih susreta na Kozari’ gdje ćemo ga moći vidjeti u nekim programima od osamnaestog do dvadesetog septembra”, rekao je Stanić.

Iz Galerije “Sreten Stojanović”, kako je rečeno, zadovoljstvo je ugostiti velikog književnika kao što je Ranko Pavlović.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo da Galerija pored svog likovnog i muzičkog interaktivnog programa ima i promociju izabranih djela Ranka Pavlovića, jednog od najvećih književnika ovih prostora, čije se pjesme i priče nalaze u čitankama”, rekao je direktor Galerije “Sreten Stojanović” Boris Eremić.

Ranko Pavlović rođen je 1943. godine u Šnjegotini Gornjoj, kod Teslića, a živi i stvara u Banjaluci. Pisac je brojnih pripovijedaka, romana, dramskih tekstova, a bavi se i književnom kritikom, esejistikom i poezijom za djecu i odrasle.

Nagrađivan je značajnim književnim priznanjima od kojih je jedno od najistaknutijih nagrada beogradske Akademije “Ivo Andrić” za životno djelo.
Dobitnik je i nagrada “Kočićeva knjiga”, “Skender Kulenović”, “Isak Samakovlija” “Laza Kostić”, “Avramov štap”, “Princ dječjeg carstva” kao i mnogih drugih.

kozarski.com