U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od 19. avgusta do 30. septembra trajaće preventivna kampanja “Nijedan više” koja ima za cilj podizanje svijesti građana o odgovornom ponašanju u saobraćaju.

Moto ove kampanje je upozorenje da je protekle godine na cestama u Republici Srpskoj izgubljeno 109 života i da su vožnja u alkoholisanom stanju i neprilagođena brzina uzrok saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

“Ovakve kampanje su potrebne. Posebno u periodu ljeta kada se puno voze motcikli, potrebne su pojačane kontrole jer svašta se dešava na cestama. Veoma pozitivno doživljavam ovu i slične kampanje”, rekao je vozač motocikla Željko Prlina.

Opšti cilj kampanje je upozoriti sve učesnike u saobraćaju na opasnosti koje sa sobom nosi nepoštovanje saobraćajnih propisa.

“Najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama su neprilagođena brzina uslovima puta i vremenskim prilikama u saobraćaju, kao i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. Policijski službenici često sprovode preventivne i represivne aktivnosti sankcionisanjem učesnika u saobraćaju, kako bi se bezbjednost podigla na viši nivo. Kada govorimo o najtežim posljedicam u saobraćajnim nezgodama moram naglasiti da je u prethodnoj 2023. godini sedam lica smrtno stradalo, dok je u ovoj godini do današnjeg dana devet lica smrtno stradalo u saobraćajnim nezgodama. Posebno bih želio da istaknem da od tih devet, tri lica su smrtno stradala u mjesecu avgustu, kao i činjenicu da je trideset pet lica teško povrijeđeno u toku ove godine”, rekao je Nebojša Čiča, pomoćnik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor.

U okviru ove kampanje, na području Policijske uprave Prijedor u periodu od 22. do 25. avgusta realizuje se regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu motocikala, lakih motocikala, mopeda i bicikala.

“Policijska uprava Prijedor sprovodi i regionalnu akciju pojačane kontrole učešća u saobraćaju sa akcentom na kontrolu motocikala, lakih motocikala, mopeda i bicikala. Ova kategorija je posebno zastupljena u ljetnjim mjesecima. Povećano je njihovo prisustvo u saobraćaju, a samim tim i broj saobraćajnih nezgoda u koje su uključene ove kategorije učesnika u saobraćaju”, dodao je Čiča.

Iz Policijske uprave Prijedor apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise.

“Motociklistima bih želio da skrenem pažnju na korištenje zaštitne opreme koja je neophodna u toku vožnje, posebno da prilikom vožnje obavezno zakopčavaju zaštitnu kacigu. Pažnju bih skrenuo i biciklistima da je po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini njihova obaveza da u toku vožnje u noćnim kao i u dnevnim uslovima koriste svetloodbojni prsluk ili neku drugu retroreflektujuću opremu kako bi ih drugi učesnici u saobraćaju lakše uočili. Takođe su u obavezi da u noćnim satima imaju upaljeno prednje bijelo i zadnje crveno svjetlo”, naveo je Čiča.

Tokom prvih sedam mjeseci u 2024. godini na području Policijske uprave Prijedor iz saobraćaja je isključeno 1.370 vozača zbog upravljanja pod dejstvom alkohola.

Iz saobraćaja je isključeno i samim tim lišeno slobode 67 vozača zbog odbijanja da se podvrgnu testiranju na narkotike, dok je na području grada Prijedora oko 400 vozača sankcionisano zbog upravljanja brzinom koja je preko propisanog ograničenja.

kozarski.com