Simpozijum “Poremećaji iz autističnog spektra – izazovi novog doba” sa međunarodnim učešćem biće održan u Prijedoru 28. septembra, saopšteno je iz Doma zdravlja Prijedor.

Simpozijum je namijenjen doktorima medicine, naročito specijalistima porodične medicine, pedijatrije, psihijatrije i dječije i adolescentne psihijatrije, zatim psiholozima, defektolozima, logopedima, edukacionim rehabilitatorima, nastavnicima i pedagozima.

“Tokom simpozijuma eminentni stručnjaci će prikazati važnost određenih dijagnostičkih pretraga, kao i tretmana koji se mogu primijeniti u terapiji ove djece. Cilj nam je da ove informacije ne budu prisutne samo među pacijentima i njihovim porodicama, već i među zdravstvenim stručnjacima i zdravstvenim saradnicima, kao i organima državne uprave, jer je rana detekcija neophodna za uspješno liječenje i praćenje”, navodi se u saopštenju.

Iz Doma zdravlja naglašavaju da rana dijagnostika doprinosi ranim intervencijama, a samim tim i boljim ishodima kombinovanih tretmanskih postupaka kod ove grupe pacijenata.

“Važnost dijagnostičke obrade i mogućnost otkrivanja uzroka bolesti nam daje bolje mogućnosti liječenja određenih oboljelih”, dodaje se u saopštenju.

Predavači su subspecijalisti neuropedijatrije, dječije i adolescentne psihijatrije, pedijatrijske neurologije, perinatalne medicine, kliničke genetike i kliničke neurofiziologije i epileptologije, te specijalisti psihijatrije i pedijatrije, iz zdravstvenih ustanova i univerziteta iz Splita, Banjaluke, LJubljane, Rijeke i grada domaćina.

Simpozijum će se održati u sali kina “Kozara” u organizaciji Doma zdravlja i privatne zdravstvene ustanove Specijalistički centar “Dr Predojević” uz pokroviteljstvo Gradske uprave, a predsjednik organizacionog odbora je direktor Doma zdravlja Miloš Marjanović.

SRNA