Policijska uprava Prijedor u julu je podnijela Okružnom javnom tužilaštvu tri izvještaja zbog nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, što je znatan pad u odnosu na 14 koliko ih je bilo u istom periodu lani, izjavio je Nemanja Predojević iz ove uprave.

Predojević je na današnjem redovnom mjesečnom sastanku multisektorskog tima subjekata zaštite žrtava porodičnog nasilja i nasilja nad ženama rekao da je riječ o smanjenju broja izvještaja za 75 odsto, napomenuvši da se ovi podaci odnose samo na grad Prijedor, a ne na ukupnu nadležnost Uprave.

Inspektor Milan Laćman izjavio je da je za jednog od počinilaca nasilja u julu podnesen izvještaj i za počinjeno nasilje i za kršenje hitne mjere zaštite koje mu je izrekao sud, što je drugi takav slučaj od početka godine.

Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisana je novčana i kazna zatvora do tri godine za onoga ko prekrši zaštitne ili hitne mjere zaštite od nasilja u porodici koje mu je odredio sud.

U Centru za socijalni rad u prošlom mjesecu zabilježeno je 17 prijava porodičnog nasilja, jedna lažna i tri za koje je ustanova procijenila da nema elemenata nasilja.

Socijalni radnik Dragana Grujičić rekla je da su među 17 prijava i tri koje su u ovaj referat došle posredstvom referata zaštite djece ugrožene porodičnim prilikama.

“U dva slučaja djeca su se prilikom razgovora sa psihologom otvorila, a u jednom slučaju majka je prijavila vidljive tragove povreda na tijelu djece nakon povratka od oca s kojim su poslije razvoda roditelja bila u kontaktu svake druge sedmice”, navela je Grujičićeva.

Govoreći o specifičnostima prošlomjesečne statistike, ona je rekla da je među prijavama i jedna o nasilju između muškarca i žene koji su svako u svom braku i čiji se odnos prema važećem zakonu tretira kao emotivno partnerstvo.

Grujičićeva je rekla da je jedna prijava dostavljena na neuobičajen način, kada je neko u hodnik Centra za socijalni rad ostavio prijavu pisanu rukom o sumnji na nasilje nad djetetom, odnosno da anonimni prijavilac viđa dijete u dvorištu i da ima modrice.

“Mi nismo istražni organ, nego organ psiho-socijalne pomoći i podrške i svaku sumnju prijavimo policiji kojoj smo takođe na raspolaganju za dalja postupanja”, istakla je Grujičićeva.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor zaprimilo je u julu osam predmeta iz ove oblasti.

Multisektorskom sastanku prisustvovali su i predstavnici Doma zdravlja, Bolnice “Dr Mladen Stojanović”, Gradske uprave, Aktiva srednjih škola i medija, a čine ga još i predstavnici Aktiva osnovnih škola i Centra “Sunce”.

SRNA
Foto – ilustracija