Lokalni izbori u BiH biće održani 6. oktobra ove godine, a od preko 140 lokalnih zajednica u kojima će se voditi trka za (grado)načelnike u samo 27 njih za fotelju će se boriti i žene.

Prema preliminarnoj, ovjerenoj listi CIK BiH, hrabrost da se uhvate u koštac sa svojim muškim kolegama u trci za (grado)načelnike smogle su kandidatkinje u Banjaluci, Prijedoru, Rogatici, Milićima, Donjim Žabarima, Petrovcu, Bosanskom Petrovcu, Istočnom Drvaru, Drvaru, Jezeru, Bosanskom Grahovu, Jajcu, Kladuši, Doboj istoku, Doboj jugu, Gračanici, Lukavcu, Zavidovićima, Kaknju, Bugojnu, Busovači, Fojnici, Novom Sarajevu, Goraždu, Novom Goraždu, Čapljini i Usori.

U Banjaluci će tako na megdan izaći liderka Narodnog fronta, Jelena Trivić.

Ona će protiv sebe imati čak trojicu protivkandidata, među kojima i aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića

U Prijedoru će se za fotelju boriti aktuelna poslanica SDS, Maja Dragojević – Stojić i trenutni gradonačelnik Slobodan Javor.

U opštini Donji Žabar na kandidatskoj listi je ime Nataše Kušlaković iz SDS – Volja naroda koja će se boriti protiv Pere Pavlovića iz SNSD.

Za prvu ženu Rogatice prijavila se Željka Ikonić iz SDS – Volja naroda, kojoj na tom putu stoji njen kolega iz SNSD, Ninoslav Prelić.

I u Milićima je jedna žena odlučila da pomrsi konce svojim muškim kolegama, pa tako Sanja Đurić iz SDS-Volja naroda izlazi na megdan Marku Saviću iz SNSD.

Načelnice trče novi krug
U Petrovcu u Republici Srpskoj bitku za načelničku fotelju vodiće 3 kandidata, među kojima je i nekadašnja novinarka Branka Branković, koja u trku ulazi kao nezavisni kandidat.

U susjednom Bosanskom Petrovcu Bobana Velaga Lipić iz SNSD okušaće svoju sreću protiv dvojice kolega – Mahmut Jukić iz SDA i Haris Mešić iz Nezavisne liste za Bosanski Petrovac.

Sadašnja načelnica Istočnog Dravara, Milka Ivanković iz SNSD ponovo će okušati sreću i na ovim izborima, ali prvo treba koplja da ukrsti sa dvojicom kolega i komšija – Miloš Lukić (nezavisni kandidat) i Duško Agić (US).

Stranačka kolegica Milke Ivanković, koja je načelnica susjednog Drvara, Dušica Runić, takođe, ponovo želi da okuša svoju sreću, a protiv sebe ima Petra Pećanca iz SNS FBiH.

I aktuelna načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić želi još jedan mandat, a prepreka su joj Dragan Šajin iz NF i Dušan Šajin iz PDP.

Na čelu Bosanskog Grahova mogla bi se naći nezavisna kandidatkinja Smiljka Radlović, ali pod uslovom da dobije više glasova od svog sugrađanina Petra Malinovića iz SNSD.

U Jajcu, takođe, jedna žena želi da dođe na čelo tog grada.

Riječ je o Božani Bilandžiji iz HDZ BiH koja će se za to mjesto boriti protiv još dva kandidata.

Za razliku od nje, Delila Šahinović iz Kladuše odlučila je da kao nezavisni kandidat stane na crtu čak četvorici svojih sugrađana.

Za načelničke fotelje u Doboj istoku i Doboj jugu, takođe, žele da sjednu dvije žene.

Tako će se Emira Karić boriti protiv sugrađanina iz SDA za fotelju načelnika Doboj istoka, a Jasminka Begić protiv dvojice kolega za fotelju načelnika Doboj juga.

U Gračanici će Nihada Okanović (Naprijed BiH) izaći na megdan dvojici sugrađana, dok će u Lukavcu Dajana Čolić (DF) pokušati da pobijedi čak troje svojih muških kolega.

Protiv trojice kolega koplja će ukrstiti i Erna Merdić Smailhodžić (SDA) koja želi da sjedne u načelničku fotelju u Zavidovićima.

Za prvog čovjeka Kaknja bori se čak 5 muškaraca, ali bi im planove mogla pomrsiti njihova sugrađanka Behija Kulović iz Naše stranke koja, takođe, želi istu fotelju.

I u Bugojnu će na megdan izaći petoro kandidata među kojima i jedna žena – Lucija Pavlović iz HDZ BiH.

U Busovači će Ivana Smoljo (HDZ BiH) pokušati sreću u borbi protiv Asima Mekića iz SDA, dok će u Fojnici Mirjana Golub (HDZ BiH) pokušati da pobjedi trojicu protivkandidata.

Žena na ženu
Aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ponovo izlazi na megdan, a ovaj put će protiv sebe imati još 3 kandidata.

Za fotelju prvog čovjeka Goražda bori se 7 kanddata među kojima je i Lejla Karović- Kersting (Naprijed BiH), dok se za načelnika Novog Goražda bore tri kandidata među kojima su čak 2 žene.

Riječ je o Jovani Kovačević (SDS-Volja naroda) i Miloj Petković (SNSD) koje će se boriti jedna protiv druge, ali i protiv Ferida Plehe (SDP).

I Čapljina bi mogla da ima gradonačelnicu ali pod uslovom da Iva Raguž (HDZ BiH) pobijedi četvoricu svojih protivkandidata.

I Daliborka Matošević (HDZ 1990) želi da dođe na čelo Usore, ali joj na tom putu stoji Zvonimir Anđelić iz HDZ BiH.

srpskainfo.com