Saslušanjem Dražena Vrhovca, kao svjedoka i oštećenog, danas je pred Osnovnim sudom u Prijedoru nastavljeno suđenje Marku Munjizi iz ovog grada za ucjenu.

Vrhovac je rekao da je ucjenu prijavio policiji u januaru 2022. godine i da su tome prethodile desetine objava na društvenim mrežama u kojima je Munjiza pokušavao kriminalizovati njega i članove njegove porodice.

Vrhovac je svjedočio da je prvo Željko Stojić preko posrednika Igora Bilbije želio da se s njim sastane i tražio novac da “riješi” sa Munjizom kako bi prestane sa objavama, a da je potom to isto tražio od njega direktno i Munjiza.

On je pojasnio da je Stojić, suprug Maje Dragojević Stojić iz SDS-a koja je Marku Munjizi sestra od tetke.

Vrhovac je opisao svoja dva susreta s Munjizom u stanu u Ulici Prote Mateje Nenadovića, te naveo da je na drugom susretu imao status informatora gdje je pristao na mjere i radnje koje je od njega tražila policija, uključujući i uručivanje obilježenih novčanica i nošenje sata s uređajima za snimanje.

On je ponovio da mu je Munjiza tražio avans od 10.000 KM, a preostalih 90.000 KM ili da mu omogući posao inspektora u Sipi do 21. marta te godine, da bi prestao sa spornim objavama.

“Uz to je ponudio kao gratis da ja izaberem dvoje ljudi koje bi onda on `prao` na društvenim mrežama, pitao me o /tadašnjem predsjedniku Gradskog odbora SNSD Prijedor/ Dragoslavu Kabiću i nudio eksplicitne snimke /prethodnog predsjednika Gradskog odbora SNSD Prijedor/ Saše Bursaća sa jednom ženskom osobom”, dodao je Vrhovac.

Na pitanje gdje je zaposlen, Vrhovac je odgovorio da je od januara 2020. do 23. avgusta ove godine bio na čelu Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske, a da se kao narodni poslanik 24. avgusta ove godine obratio Narodnoj skupštini Republike Srpske i zatražio status profesionalnog poslanika. Upitan za stranačku pripadnost, rekao je da je član SNSD-a od 1998. godine.

Predrag Karanović iz MUP-a Republike Srpske danas je trebalo da bude ispitan u svojstvu svjedoka tužilaštva, ali se nije pojavio jer mu poziv nije uredno uručen, te je njegovo saslušanje predviđeno za naredno ročište.

Na prethodnom ročištu saslušani su svjedoci Željko Stojić i Stanislav Liščinski.

Postupajući sudija je Zoran Milojica, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru zastupa tužilac Sanja Đaković, optuženog Marka Munjizu brani advokatica Jasminka Jovišević.

Suđenju su prisustovali predstavnici medija i OEBS-a, te tri lica u svojstvu javnosti – Bojan Despot, Saša Dajić i Slaviša Milaković.

Naredno ročište zakazano je za 24. septembra.

Pred ovim sudom se 23. marta prošle godine Munjiza izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu Okružno javno tužilaštvo Prijedor stavlja na teret.

U optužnici se navodi da je Munjiza u januaru 2022. godine zaprijetio Vrhovcu da će nastaviti sa iznošenjem informacija i objavom novih članaka o, kako se navodi, “kriminalu koji je počinio IRB-u”, ukoliko ga ne zaposli u SIPA ili mu, umjesto toga, ne da 100.000 KM.

Oštećeni je 27. januara 2022. predao optuženom 10.000 KM avansa u prethodno obilježenim novčanicama, a neposredno nakon primopredaje pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su Munjizu koji je proveo mjesec dana u pritvoru.

SRNA
Foto – ilustracija