Izložba djela nastalih na Petom međunarodnom bijenalu radova na papiru „Prijedor 2024“ otvorena je u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Učesnici konkursa su imali priliku da se predstave radovima u kategorijama crtež i grafika, intermedija i slikarstvo.

Stručni žiri u sastavu Milan Đorđević i Svetlana Volić iz Srbije, te Zoran Banović iz Republike Srpske su izabrali najbolje radove koji su nagrađeni sa po 500 evra.

Nagrađeni su autori Dragana Grujičić, Gaj Langevin, Milan Krajnović, a posebno priznanje žirija dobili su Bojana Mihajlović i Žarko Vučković.

Takođe, posebno priznanje žirija za najbolji studentski rad pripalo je studentici Akademije umjetnosti u Banjaluci Maši Grmaš.

Jedan od autora Milan Krajnović je rekao novinarima da je velika čast učestvovati na ovakvoj smotri likovnih radova.

“Posebno zbog toga što se radi o međunarodnoj izložbi, ona ima taj predznak i pokazuje kakvo je stanje scene u ovom trenutku”, rekao je on.

Direktor Muzeja Kozare Dragana Mamić je istakla da se ovom manifestacijom završava “Prijedorsko ljeto 2024”, te da okuplja značajan broj umjetnika.

“Činjenica da su umjetnici iz više od zemalja svijeta dovoljno govori o njenom značaju. Gradska uprava Prijedor i gradonačelnik Slobodan Javor su podržali bijenale i samim tim oni su i pokrovitelji Petog međunarodnog bijenala radova na papiru. Stiglo nam je blizu 200 radova iz brojnih zemalja od Amerike, Kanade, Italije, Njemačke, Poljske, susjednih republika i večeras na izložbi možemo vidjeti stotinjak radova koje je odabrao međunarodni žiri”, rekla je Mamićeva.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnju saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić je istakao da je ovo već tradicionalna manifestacija koja datira od 2016. godine u organizaciji Muzeja Kozare.

“Ponosni smo na činjenicu da konkurišu umjetnici iz cijelog svijeta i da je to nešto što grad Prijedor etablira kao grad kojem je veoma stalo do umjetnosti i kulture. Dodijelili smo i tri ravnopravne nagrade, a ove godine po prvi put imamo i nagradu za najbolji studentski rad”, rekao je Milješić.

Izložba će biti otvorena do 30.septembra.

kozarski.com