Prizori rijeke Sane u Prijedoru ovih dana izgledaju veoma zabrinjavajuće uslijed dugotrajne suše koja je pogodila zemlju, ali i regiju te veći dio Evrope. Ono što je još zabrinjavajuće jeste i najavljena sušna jesen.

Fotografije čiji je autor Nijaz Brkić, a koje su podijeljene na Fejzbuk stranici “Bosnia Storm Chasers prva BH zajednica lovaca na oluje” dočaravaju kako rijeka Sana u Prijedoru izgleda posljednjeg dana klimatološkog ljeta 31. augusta.

Suša koja je ovog ljeta dominantna dovela je do toga da jedna od najljepših rijeka u BiH izgleda poput močvare uz veoma nizak vodostaj.

Ovo nije slučaj samo sa Sanom, već se slični prizori mogu vidjeti i na rijekama širom Bosne i Hercegovine, a posebno je situacija teška na izvorištu rijeke Bosne.

Zajednički istraživački centar Evropske komisije objavio je izveštaj u kojem naučnici upozoravaju: dvije trećine evropskog kontinenta suočilo se sa najvećom sušom u proteklih pet vijekova, a stvari bi mogle da postanu još gore.

Sve prognoze do sada objavljene, sa najavama kakve nam jeseni i zime slijede, ukazuju na to da ćemo za pravo osvježenje i značajne padavine morati sačekati bar do novembra.

Kako su ranije najavili meteorolozi, tokom meteorološke jeseni od prvog septembra do tridesetog novembra očekuje se viša srednja temperatura vazduha u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010. godine. Takođe, prognozirano je da će i padavine biti ispod prosjeka.

Do tada je na nama da koliko-toliko, bar onoliko koliko je u našoj moći, pokušamo da sačuvamo prirodu i njena bogatstva kojim je naša zemlja puna.

klix.ba