Članovi Organizacionog odbora 52. Književnih susreta na Kozari položili su danas vijenac na Paležu, mjestu pod planinom Kozarom, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu “Stojanka majka Knežopoljka”

Ovogodišnji Književni susreti na Kozari počinju danas, na dan kada je rođen Skender Kulenović potvrdio je načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić.

“Iako poema donosi duboku emociju, jer priča o majci koja je izgubila tri sina u ofanzivi na Kozari, ona ipak poziva na slavljenje slobode i života. Kozara nas uvijek podjeća na hrabrost i otpornost našeg naroda, na njegovu sposobnost da se izbori sa svim nedaćama, da izbori svoj opstanak u najtežim vremenima. Iz tog razloga se svake godine okupljamo na Paležu”, dodao je načelnik Odjeljenja i pozvao sigrađane i posjetioce da posjete program ovogodišnjih susreta koji traje tokom septembra mjeseca.

Vladimir Krčkovski, član Organizacionog odbora 52. Književnih susreta na Kozari je naglasio da susreti trebaju Kozari te da se o Kozari treba uvijek pričati i pjevati, o tragediji koje su se dešavale na Kozari, ali i o prkosu Kozarčana i Krajišnika, ali i o antifašizmu i slobodi potkozarskog naroda.

“Nadam se da će susreti još dugo trajati na zadovoljstvo i posjetilaca i učesnika manifestacije” dodao je Krčkovski.

prijedorgrad.org