Lider SNSD-a Milorad Dodik je tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2020.godine obećao po “expresnoj” proceduri formiranje opštine Omarska. Međutim, četiri godine kasnije, gotovo da i nema riječi o budućoj opštini. Stanovnici ovog prijedorskog kraja kažu da više i ne postoji volja nadležnih.

“U roku od 30 dana biće formirana Vladina komisija. U narednih 90 dana biće pozitivno mišljenje i u narednih šest mjeseci, takva je procedura, mora ići nacrt pa prijedlog. Biće donesen zakon o formiranju opštine Omarska”- rekao je 25.oktobra 2020.godine lider SNSD-a Milorad Dodik.

Zvanična inicijativa za izdvajanje Omarske iz Prijedora, pokrenuta je godinu i po prije famoznog Dodikovog govora. Krenula je, pa – zapela. Inicijativu je tada potpisalo preko 5 hiljada građana. Danas stanovnici Omarske više i nerazmišljaju o opštini.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor odgovarajući na naše pitanje kakva je sudbina Omarske kaže da je održan sastanak sa organizacionim odborom formiranja opštine te da će u narednom periodu zatražiti sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom kako bi, kako kaže, znali naredne korake.

Inicijativa o formiranju opštine Omarska bila je samo predizborni trik aktuelne vlasti, smatra Maja Dragojević Stojić, poslanik SDS-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Dodaje da su čekajući Dodikovo obećanje mnoge porodice otišle trbuhom za kruhom tražeći bolju egzistenciju.

,,Omarščani jedino što su dobili od aktuelne vlasti jeste rudnik Bistrica, ugrožavanje zdravlja. Danas u Omarskoj nema vode, kanalizacije, trotoara, mladi nemaju posla”- kaže Dragojević Stojić.

Biljana Knežević, odbornik Narodnog fronta u gradskoj Skupštini Prijedora kaže da je činjenica da aktuelna vlast Srpske nema stvarnu namjeru da formira opštinu Omarska ali postavlja se i pitanje kakvu će korist od toga imati stanovnici ovog kraja.

Rijetki su optimisti da će dobijanjem pod znacima navoda ,,samostalne opštine,, biti bolje, dok mladi nakon školovanja odlaze glavom bez obzira tražeći sebi bolju egizstenciju.

rtvbn.com