Pjesnik Pero Zubac ovogodišnji je laureat nagrade “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” koja mu je dodijeljena za životno djelo.

Jednoglasnu odluku žirija 52. Književnih susreta na Kozari obrazložio je predsjednik žirija Vule Žurić koji je novinarima izjavio da smatra da je dovoljno reći Pero Zubac i da je to bude sasvim dovoljno obrazloženje ove nagrade.

“Ne samo poznavaoci književnosti i poezije nego i svi đaci i svi oni koje je makar jednom zainteresovala poezija znaju ko je Pero Zubac ne samo po djelu nego i po liku, a ono što ga obilježava je njegovo prvo djelo `Mostarske kiše` koje je nastalo prije gotovo 70 godina”, rekao je Žurić.

On je dodao da je riječ o srpskom pjesniku čijim se stihovima i dalje raduju ljudi iz svih predjela u kojima se na tom lijepom i bistrom srpskom jeziku voli, tuguje, pjeva i ćuti.

“Poezija Pere Zupca je od njegovih prvih stihova bila i ostala naša odbrana pred svim onim što sa sobom donosi dobro nam poznata tama, a njegove knjige se i dalje iščitavaju i njegova pjesnička riječ je još uvijek dio lijepog , najljepšeg čitalačkog sna”, navodi se u tekstu obrazloženja žirija u kojem su pored Žurića bili i Zdravko Miovčić i Vladan Bartula.

Nagrada će Peri Zupcu biti dodijeljena 19. septembra na centralnoj književnoj večeri pod nazivom “Kozara pamti” u Pozorištu Prijedor, dok je druženje sa nagrađenim pjesnikom predviđeno dan kasnije, 20.septembra na Večeri laureata.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić istakao je da je Grad Prijedor veoma ponosan na manifestaciju Književni susreti na Kozari koju organizuje sa velikom energijom i ponosom te pozvao sugrađane da učestvuju u bogatom programu ovogodišnjih susreta na Kozari.

Ovogodišnji Književni susreti zasnovani su na dva programska dijela: kulturi sjećanja i književnosti. U okviru prvog segmenta, na Paležu je obilježen rođendan Skendera Kulenovića, a vijenci će biti položeni i za pale borce na Kozari te kod Kulenovićeve biste, rekao je urednik programa Zoran Stanić.

“Imaćemo i tribinu kojom ćemo obilježiti sve srpske književne jubileje, od Branka Radičevića, Nušića, Pantića … Tu su i dvije promocije knjiga o Stojanovićima, ‘Nas dva brata’ o Sretenu i Mladenu, Vuleta Žurića, i knjiga o Sretenu Stojanoviću iz Srpske književne zadruge”, pojasnio je Stanić.

Susreti se nastavljaju večeras kada će u Muzeju Kozare biti održana promocija knjige “Nas dva brata” o legendama ovog kraja doktoru Mladenu i Sretenu Stojanoviću na kojoj učestvuju autor Vule Žurić i Manojlo Manjo Vukotić, direktor Izdavačke kuće “Vukotić media”.

Organizator i generalni pokrovitelj 52.Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i sponzor novčanog dijela nagrade Arcelor Mital Prijedor.

prijedorgrad.org