Ombudsman za djecu RS poručujr da djeca ne smiju biti iskorištavana za političke ciljeve odraslih u okviru predizborne kampanje koje je počela u BiH.

“Djeca imaju pravo aktivno učestvovati u društvu i trebaju imati pristup političarima, ali zato da bi im iznijela svoja mišljenja, ukazala im o svojim potrebama i željama te ih podstakla na donošenje odluka na korist svoj djeci. S obzirom na to da Ombudsman za djecu nije ovlašten zabraniti, niti sankcionisati neprimjerene postupke političara, upozoravamo i dajemo preporuke za zaštitu prava djece kada je u pitanju korištenje djece u političke svrhe”, navode oni.

Kako dodaju, apeluje na sve političke stranke, javnost i medije da u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2024. godine ne koriste (zloupotrebljavaju) djecu u izbornim aktivnostima.

“Ne smijemo tolerisati bilo kakvu zloupotrebu djece, pa ni zloupotrebu u predizbornim aktivnostima. Apelujemo na političke stranke i njihove kandidate da održavanje izbornih aktivnosti ne provode u školskim prostorijama, školskim salama i dvorištima, na dječijim igralištima, niti da ometaju redovne nastavne procese i ne koriste djecu da promovišu svoje političke subjekte, te da se suzdrže od pozivanja na svoja okupljanja mladih mlađih od 18 godina, odnosno djece”, saopšteno je iz Ombudsman za djecu.

Oni takođe apeluju na političke subjekte da uvažavaju prava djece na privatnost, i da se suzdrže od korišćenja slika i video zapisa djece u svojim kampanjama.

“Nikome ne treba dozvoliti nezakonito i nemoralno izlaganje djece bilo čemu što ne spada u njihove školske i porodične obaveze, što nije u interesu djeteta, te ombudsman za djecu apeluje na sve subjekte zaštite da u suprotnom treba da koriste sva zakonska ovlašćenja da najrigoroznije sankcionišu svakog ko pokuša da zloupotrijebi djecu. Upotreba djece tokom izborne kampanje je vrlo uznemirujuća pojava i nije u skladu sa zaštitom najboljeg interesa djece, te grubo povređuju prava djece čija zaštita treba da bude primarni cilj i odgovornost svih nas odraslih”, navode oni.

Kako ističu, djeca jedino mogu biti u fokusu programa političkih stranaka ako ti program imaju cilj da djeci pruže podsticajno i sigurno okruženje, da im ponude rješenja koja će omogućiti svakom djetetu da ostvari sva svoja prava u najvećoj mogućoj mjeri.

nezavisne.com