Svečanom akademijom koja je u subotu održana u Pozorištu Prijedor u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije obilježeno je 80 godina od oslobođenja Prijedora u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnik ovog Udruženja Dejan Karlica istakao je na otvaranju akademije da je među građanima Prijedora daleko poznatiji datum 16. maj koji se obilježava kao Dan grada i sjećanje na prvo oslobođenje grada 1942.godine.

“Prijedor i prkosna Kozara bili su tada jedina oslobođena teritorija u Evropi i to je bila izuzetna i herojska epizoda u Narodnooslobodilačkoj borbi ovih krajeva i Jugoslavije uopšte i to u prelomnoj godini rata i prije nego što su savezničke sile preokrenule tok rata”, istakao je Karlica.

On je dodao da je Udruženje za očuvanje tradicije kao organizator ovog obilježavanja smatralo da treba oživjeti sjećanje i na 7. septembar 1944. godine i konačno oslobođenje Prijedora i ništa manje herojski podvig i važan datum istorije Prijedora.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz je u svom obraćanju istakao da je jedan od razloga postojanja ovog Udruženja da značajne datume izvuku iz zaborava i predstave građanima, a pogotovo mlađim sugrađanima.

“Na današnji dan se ovdje prije 80 godina igralo i pjevalo. Sloboda- šta ima ljepše nego da se živi u slobodi”, rekao je Šormaz dodajući da smatra da je sjećanje na ovaj datum nepravedno zaboravljeno jer tu slobodu našem narodu nije donio niko neko su je oni izvojevali.

“Za nas je sloboda sve , u svim ratovima i svim bunama, mi smo stalno željeli i težili da živimo u slobodi zato treba da čuvamo i obilježavamo sve datume posebno one koji su slobodu slavili, a Prijedor je tada slavio slobodu prije Banja Luke , Beograda i većeg dijela tadašnje Jugoslavije”, poručio je Šormaz. Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor se u svom obraćanju zahvalio Udruženju za očuvanje tradicije ističući da su oni istinski čuvari tradicije, običaja, kulture i istorije grada.

“Svako društvo mora da cijeni svoju istoriju i ono za šta su se naši preci izborili jer ćemo jedino tako sačuvati naš identitet”, rekao je Javor.

On je dodao da je naša istorija bila teška i ispisana krvlju, a naš narod je pokazap hrabrost, volju i odlučnost da se suprotstavi mnogo jačoj sili i brojnijem neprijatelju da bi živio u slobodi i svoj na svome.

“Mi smo ponosni na slavnu prošlost naroda Potkozraja, na njihovo slobodarsko opredjeljenje i želimo da s ponosom o tome pričamo i da buduća pokoljenja shvate kako je to nekada bilo i da pamte naše žrtve, da svi zajedno pričamo o herojima Kozare i Potkozarja i njihovoj borbi za slobodu kao najvećem idealu kojem čovjek teži”, poručio je Javor.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić smatra da je taj datum za pamćenje.

“Ovaj kraj je tada odahnuo jer je počeo život u slobodi i zato ne smije da blijedi sjećanje na te borce, partizane i na te herojske dane”, rekao je Rodić.

Na ovoj akademiji učestvovali su članovi pjevačkih grupa Udruženja za očuvanje tradicije i glumica prijedorskog pozorišta Tatjana Binjaš Batoz.

Obilježavanju 80 godina od oslobođenja Prijedora počelo je polaganjem cvijeća na biste narodnih heroja u parku na Pećanima.

prijedorgrad.org