Profesor doktor Sunao Nakamura, jedan od vodećih interventnih kardiologa u svijetu, obavio je danas u prijedorskoj bolnici složene procedure kod dvoje pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Kardiolog prijedorske bolnice Jovica Banović rekao je da je sve prošlo u najboljem redu, da su procedure bile uspješne i da se pacijenti osjećaju odlično.

„Bilo je zadovoljstvo gledati čuvenog stručnjaka kako radi“, rekao je Srni Banović koji je prisustvovao zajedno sa svojim kolegom Vladimirom Đurićem zahvatu kojeg je japanski ljekar radio zajedno sa šefom Odjeljenja interventne kardiologije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Sašom Lončarem.

Prijedorski ljekari su gostoprimstvo profesoru iz Tokija ukazali i na način da su u Prijedoru pronašli djevojku koja je završila japanski jezik i koja mu je na japanskom jeziku pročitala pismo dobrodošlice.

„Poručili smo mu da je naša angio sala mlada, otvorena prije nepune dvije godine, da ovdje radi mladi kadar koji još uvijek uči i stiče nova znanja, te da smo željni svakog napretka i svakodnevno se trudimo da postanemo bolji nego što smo bili juče. Njegovo prisustvo ovdje će ostaviti neizbrisiv trag u vremenu koje dolazi“, rekao je Banović.

On se zahvalimo profesoru Aleksandru Lazareviću što se potrudio da u Prijedor dovede najboljeg svjetskog stručnjaka iz oblasti interventne kardiologije.

„Neizmjernu i vječnu zahvalnost dugujemo našem učitelju, doktoru Lončaru, zbog kojeg smo se zaljubili u posao kojim se bavimo. Još je dugačak put pred nama, ali uz njihovu pomoć taj put ćemo lakše preći“, istakao je Banović.

Lončar je novinarima rekao da je vrijeme da se u Prijedoru krenu raditi sofisticiranije procedure, a da su danas tretirani pacijenti s hroničnim totalnim okluzijama odnosno dugoročno zatvorenim aterijama koje stvaraju bolove i aritmije pri naporu.

„Bila nam je čast da nam u goste dođe profesor Sunao Nakamura i da svoje znanje, i tehnike podijeli sa nama, iz kojeg ćemo mi profitirati budućim pacijentima moći koristiti tehnike i te materijale. Postoji više vrsta različitih tehnika, ali ova istočnjačka je nekako najjednostavnija, iako se radi o kompleksnim slučajevima. Za te tehnike je zaista potrebno vrijeme i svakako je bilo dragocjeno da vidimo kako da što brže uradimo te kompleksne slučajeve“, dodao je Lončar.

Poznati banjalučki kardiolog Aleksandar Lazarević rekao je da je savjetnik generalnog direktora UKC-a u Banjaluci za međunarodnu saradnju, a odnedavno istu tu dužnost obavlja i za rukovodstvo prijedorske bolnice, i to, kako je rekao, besplatno i u želji da pomogne mladi ljudima, nakon što je prepoznao jedan entuzijazam ljekara i razumijevanje uprave.

„Republika Srpska ima oko 15 interventnih kardiologa. Japan ih ima 6.000 od kojih sedam ima titulu samuraja, a doktor Nakamura je samuraj broj jedan. On dolazi bespaltno i donosi svoj materijal koji donira pacijentima. Danas su prvi put viđene žice koje kod nas još ne postoje“, istakao je Lazarević.

Nakamura je rekao da je došao zbog prijateljstva s doktorom Lazarevićem, kao i prvi put kad je 2016. bio u Banjaluci.

„Razlog zbog čega sam postao doktor i zbog čega obilazim čitav svijet je što sam bio jako tužan kada mi je kao sedamnaestogodišnjaku umrla baka. I svaki put kad radim ove procedure razmišlja da ti pacijenti isto imaju svoje porodice. I iz tog razloga tehnike koje sam naučio od svog mentora u Japanu dijelim sa kolegama širom svijeta, prihvatam brojne pozive i posjećujem mnoge bolnice diljem planete“, rekao je Nakamura.

Dodao je da je za 30 godina rada obavio oko 30.000 procedura prekutane koronarne intervencije /PCI/ suženih ili zapušenih krvnih sudova, od kojih je 10.000 veoma obimnih i sveobuhvatnih.

Vršilac dužnosti direktora bolnice „Dr Mladen Stojanović“ Miroslav Bijelić zahvalio se doktoru Lazareviću što je prepoznao ovdašnje interventne kardiologe Banovića i Đurića, te doktoru Saši Lončaru što podiže rad prijedorske angio sale na viši nivo.

„Zahvaljujem se doktoru Nakamuri koji je ovdje izdvojio svoje vrijeme da dođe i da na neki način da vjetar u leđa našim interventnim kardiolozima. Ja se nadam da ćemo biti u prilici da budemo bolnica koja će u nekom narednom periodu okupljati veliki broj stručnjaka“, dodao je Bijelić.

SRNA