Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić boravio je u radnoj posjeti Oštroj Luci.

Na sastanku sa zamjenikom načelnika i predsjednikom opštinske Boračke organizacije izraženo je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom i zajedničkim rješavanjem problema. Jedan od problema je obnavljanje porušenih spomen-ploča na području Sanskog Mosta.

“Na Milinom Birtu, opština Sanski Most, devastirane su spomen-ploče sa imenima boraca i žrtava iz Drugog svjetskog rata. Taj vandalizam dogodio se 1995. godine, poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Radi se o vrlo značajnom mjestu, u pitanju je ilindanski pokolj Srba vezan za Šušnjar. Radi se o spomen-kosturnici i važnom obilježju koje govori o zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu. Ministarstvo je već u tri navrata, programski i projektno, pomagalo taj projekat i ostala nam je još jedna mala dionica, oko 20 posto, da završimo to i da ponovo postavimo spomen-ploče”, kaže Dušan Mastikosa, predsjednik Boračke organizacije Oštra Luka.

Oštra Luka je nerazvijena opština, a u lokalnoj upravi ističu da zajedničkim projektima sa Vladom Republike Srpske pokušavaju da pomognu ugroženim kategorijama.

“Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, prije nekoliko mjeseci smo dodijelili stan majci poginulog borca. Na taj način smo zaokružili stambeno zbrinjavanje kategorija poginulih boraca. Ugroženim kategorijama pokušavamo da izađemo u susret kroz jednokratne pomoći i ostale vidove pomoći, kao što su banjsko i ostala liječenja”, istakao je Duško Došenović, zamjenik načelnika Oštre Luke.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danije Egić rekao je da rubne i male lokalne zajednice zaslužuju posebnu pažnju Vlade Republike Srpske, dodajući da je to put za dalji razvoj, kao i opstanak stanovništva.

Ministar je naglasio da je na sastanku posebna pažnja posvećena boračkim kategorijama.

“Konstatovali smo da je stanje prilično dobro i zadovoljavajuće. Vlada se trudi da svim svojim mjerama utiče na poboljšanje života boračke populacije i svih drugih kategorija koje proističu iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Naravno, mi ćemo u tom smjeru nastaviti i trudićemo se da svojim djelima to unaprijedimo”, rekao je Egić.

Boraveći u radnoj posjeti Opštini Oštra Luka, ministar Egić je najavio da će uskoro, sredstvima Vlade i kabineta predsjednika Republike, u ovoj lokalnoj zajednici biti izgrađen trg na kojem će biti i bista posvećena pokojnom načelniku Draganu Mastikosi.

kozarski.com