U Pozorištu Prijedor danas je izveden poetsko-scenski prikaz “Gospodin Šantić” koji je dio programa 52. Književnih susreta na Kozari.

Riječ je o predstavi za srednjoškolce u kojoj igraju studenti treće godine glume Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.

Autor projekta, profesor na Akademiji Biljana Đurović, inače nastavnik scenskog govora, izjavila je novinarima da je njena ideja bila, pošto voli da isprati jubileje naših književnih velikana, da se ove godine u radu sa studentima posveti Aleksi Šantiću.

Inače, ove godine se obilježava stota godišnjica od smrti pjesnika Alekse Šantića.

“Ove godine posvetili smo se liku, životu i delu Alekse Šantića, a u pitanju je jedna savremena čajanka gde se pet devojaka pripremile za razgovor na dogovorenu temu o Aleksi Šantiću da bismo oživeli njegov lik, a paralelno imamo i lik Alekse koji oživljava slike iz tog razgovora o njemu”, pojasnila je Đurovićeva.

Ona je dodala da je tako ispričana jedna priča govorom koji je prožet dubokom emocijom kojom mladi ljudi predstavljaju njegov život koji je vrlo edukativan i za srednjoškolce i za stariju generaciju.

“Put lepote, melanholije, kakav je bio i Šantićev život, pun je i lepote stiha, a birala sam i one najpopularnije njegove pesme, ali i one manje poznate”, istakla je Đurovićeva.

Ona je dodala da ovaj prikaz šalje poruku današnjoj mladoj generaciji , koja je navikla sve sad i odmah, da ovi mukotrpni životi naših velikana govore o tome da moramo da budemo strpljivi.

“Za mlade je poruka da se samo uz žrtve i uz predanost može doći do uspeha” poručila je Ćurovićeva.

Pored saradnika asistenta Jelene Jadrić u predstavi su bili angažovani studenti treće godine glume Akademije umjetnosti UNIBL, klasa Radoslava Milenkovića: Branislav Aleksić, Isidora Davidović, Andrea Novaković, Tara Jovanić, Mila Prosan i Ana Vinčić.

Program ovogodišnjih 52. Književnih susreta na Kozari nastavlja se večeras od 19:00 časova u Gradskoj čitaonici tribinom pod nazivom ” Jubileji srpske književnosti” u kojoj učestvuje Ranko Popović.

prijedorgrad.org