U Crkvenoj opštini Međuvođe Eparhije banjalučke u petak je obilježena slava prvog hrama pod Kozarom posvećenog Svetim novomučenicima jasenovačkim.

Svetu liturgiju uz osveštanje slavskog žita i kolača služili su sveštenici dubičkog i prijedorskog namjesništva, a slavi hrama posvećenog jasenovačkim novomučenicima, koji je u izgradnji, kumovalo je 13 Prijedorčana.

Jedan od kumova slave hrama Dragan Gruban iz prijedorskog sela Marička, rekao je novinarima da mu je velika čast što je danas, na poziv paroha knežičkog Željka Jevđenića, kum hrama posvećenog Svetim novomučenicima jasenovačkim, kao i svim drugim pojedincima koji su danas bili kumovi slave hrama.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik građevinskog odbora za izgradnju hrama Darko Banjac istakao je nekoliko važnih trenutaka za izgradnju hrama u Međuvođu, mjestu na kome je bio sabirni centar naroda sa Kozare koji je odvožen u koncentracioni logor Jasenovac.

“To je veliko stradanje srpskog naroda i u suštini najveći genocid koji je ikad izvršen nad srpskim narodom”, rekao je Banjac, podsjetivši da je srpski narod drugi narod u Evropi po stradanju u logorima u Drugom svjetskom ratu, a da je način na koji su ljudi ubijani u Jasenovcu bio nezapamćen u svijetu.

Banjac je naglasio da upravo Hram svetih novomučenika jasenovačkih svjedoči o tom vremenu i šalje poruku budućim generacijama šta su proživjeli njihovi preci u Drugom svjetskom ratu.

Banjac, koji je unuk jasenovačkog logoraša, rekao je da je trebalo puno vremena da njegov djed počne pričati o tim zvjerstvima.

“Budućnost treba graditi na način da nas istorija opominje i da znamo ko su nam pravi prijatelji, a ko neprijatelji”, kaže Banjac.

Prema njegovim riječima, hram je izgrađen i pokriven, a posebno je bio važan trenutak podizanja tri zvona u ovom kozaračkom kraju.

“To je bio posebno emotivan doživljaj za sve nas, kumove zvona i sve mještane devet sela mjesne zajednice Međuvođe”, rekao je Banjac, dodavši da zvona treba da zvone i vode u pravoslavnu vjeru, ali i opominju na ogromno stradanje srpskog naroda kroz istoriju.

Paroh knežički Željko Jevđenić rekao je novinarima da je smisao izgradnje hramova da se uđe u zajednicu sa Bogom i svim svetim, a da narod ovog kraja ima i te kako razloga za to jer su njegovi sveti i njegovi krvni srodnici, njihovi preci, jasenovački stradalnici.

Sveštenik Jevđenić je rekao je da gradnja hrama posvećenog Svetim novomučenicima jasenovačkim u crkvenoj opštini Međuvođe teče zadovoljavajućom dinamikom i zahvalio brojnim pojedincima, institucijama i organizacijama iz zemlje i svih dijelova svijeta koji pomažu izgradnju ovog hrama.

On očekuje da će hram biti završen sljedeće godine povodom 80 godina od oslobođenja Jasenovca.

Obilježavanju slave Hrama Svetih novomučenika jasenovačkih u Međuvođu danas je prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Brdar i Bobana Ćibić, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović, brojni opštinski zvaničnici i vjernici, potomci jasenovačkih stradalnika.

Kumovi slave hrama bili su Miroslav Radivojac, Milenko Jokić, Dalibor Končar, Boris Novaković Kopčić, Vjekoslav Bašić, Saša Lazić, Zoran Stojić, Dragan Aleksić, Zoran Topić, Božidar Marjanović, Goran Velaula, Duško Miletić i Dragan Gruban.

Sveti srpski novomučenici jasenovački žrtve su ustaškog genocida nad Srbima u logoru Jasenovac u vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske, koje je u kalendar svetih unijela i koje proslavlja Srpska pravoslavna crkva /SPC/.

Sveti arhijerejski sabor SPC je 16. aprila 2010. godine donio odluku da se spomen Svetih novomučenika jasenovačkih proslavlja 31. avgusta po julijanskom, odnosno 13. septembra po gregorijanskom kalendaru.

SRNA