Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da će u ovoj sedmici zatražiti hitan sastanak s predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem o temi ribnjaka „Saničani“ u stečaju.

On je naveo da je na današnjem sastanku zainteresovanih i uključenih strana utvrđeno da je neophodo da se Vlada obrati pismom namjere da je spremna kupiti ribnjak i predati ga gradu na upravljanje.

„Iskreno se nadam da će ovaj stečajni postupak biti okončan kroz nekih mjesec do dva“, rekao je Javor novinarima u Prijedoru, dodajući da grad ne može bitno uticati na dinamiku postupka.

On je dodao da je procjena vrijednosti ribnjaka 5,5 miliona maraka, uključujući i najnoviju procjenu ribljeg fonda od pola miliona maraka, a da su potražiavnja tri miliona maraka, što je cijena ispod koje se ne može ići na budućim licitacijama.

„Kada dobijemo vlasništvo, ključna su ulaganja u pokretanje proizvodnje, a ona su višemilionska“, istakao je Javor.

Stečajni upravnik u ribnjaku „Saničani“ Mirko Marčeta izjavio je danas da račun prijedorskog ribnjaka „Saničani“ više nije blokiran i da će ove sedmice radnici dobiti jednu od zaostalih plata.

Naveo je da mu je poznato da je bivši većinski vlasnik ribnjaka Radojica Ratkovac zatražio da otkupi potraživanja i da mu nije poznato da li je još još neko dostavio takvu ponudu, dodajući da i Vlada ima takvu mogućnost.

Na pitanje da li je prema njemu Ratkovac preduzimao pravne korake kao što je i prema postupajućem stečajnom sudiji u više navrata, a čime se dodatno odugovlači postupak, Marčeta je rekao da je dobio informaciju da će bivši vlasnik tražiti smjenu stečajnog upravnika, pred naredno ročište koje je zakazano za 9. oktobra.

Mještanin Saničana, ujedno i odbornik u Skupštini grada Prijedora, Nenad Gvozden rekao je da je devet mjesnih zajednica naslonjeno na područje ribnjaka, da mještani negoduju zbog zapuštenosti imovine ribnjaka, zbog prisustva divljih životinja i straha od poplava zbog velike akumulacije vode.

Veljko Dragić jedan je od šest radnika ribnjaka. Angažovani su na održavanju i čuvanju imovine i ribljeg fonda, kontroli protoka voda i čišćenju.

„Deveti mjesec nismo dobili nijedne plate, doprinosi nam se ne uplaćuju od 2021. godine“, rekao je Dragić.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik pravobranioca iz prijedorske kancelarije Pravobranilaštva Republike Srpske Bojana Rauš Pilipović i drugi članovi skupštine povjerilaca ribnjaka, drugi radnici, načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, odbornici u Skupštini grada Prijedora Goran Velaula i Saša Bursać, te Rade Bursać koji je ranijim sudskim ročištima prisustvovao kao predstavnik Fonda PIO Republike Srpske, a na posljednjem samo u svojstvu javnosti budući Poresku upravu, a time i fondove, zastupa Pravobranilaštvo.

Okružni privredni sud u Prijedoru zakazao je za 9. oktobra novi termin izvještajnog ročišta koje je u julu i avgustu dva puta odgađano jer je bivši većinski vlasnik tražio isključenje postupajućeg sudije.

U oba slučaja predsjednica ovog suda Dijana Mazalić Nović odbacila je zahtjeve stečajnog povjerioca Ratkovca kao neosnovane odnosno nedozvoljene.

Za ročište je predviđeno da stečajni upravnik podnese izvještaj o radu uz dopune koje je u međuvremenu naložio stečajni sudija, da se donesu uslovi o prodaji preduzeća i da se donese odluka o raspisivanju licitacije o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica.

SRNA/www.prijedordanas.com
Foto – prijedorgrad.org