U Komunalnim uslugama odlučili su da plastične kontejnere za odlaganje mješovitog otpada zamijene metalnim.

Razlog je često paljenje i gubitak 80 kontejnera u kratkom vremenskom roku.

Šteta je preko 20 hiljada maraka, a u preduzeću se nadaju da će novi kontejneri dobrim dijelom riješiti problem.

“Jednostavno, bili smo prinuđeni da vršimo zamjenu jer je za godinu dana izgorjelo 80 plastičnih kontejnera. Došlo je i do raznih oštećenja i nedostatka kontejnera i evo pristupili smo zamjeni onih zelenih kontejnera koje viđate svakodnevno u gradu. Mislim da ćemo moći da u užoj gradskoj zoni zamijenimo sve zelene, plastične kontejnere”, kaže Dalibor Grabež, direktor Komunalnih usluga.

Požare na kontejnerima često su morali da gase vatrogasci kako bi bile izbjegnute veće posljedice.

U Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici ističu da je u pitanju ljudski faktor i apeluju na građane da otpad od loženja na adekvatan način ugase prije odlaganja u kontejnere.

“Požar na kontejnerima izazivaju nesavjesni građani. Pretpostavljamo da je to odlaganje otpada od loženja, ne ugase ga kako treba. Plastična masa brzo gori, kontejneri su u nizu tako da se zahvati veći broj. Stvara se problem za građane, stvaraju se otrovne materije prilikom sagorijevanja ove mase. Otprilike negdje 20 do 25 intervencija godišnje smo imali.Obično se to dešava u sezonama grijannja tako da je to otprilike osnovni uzrok paljenja plastičnih kontejnera. Limeni kontejneri jesu otporniji na požar, međutim prilikom sagorijevanja otpada dolazi do deformacije tih kontejnera tako da će i oni nakon nekog vremena postati neupotrebljivi. Na pojedinim mjestima potrebno je postaviti video nadzor”, ističe Nebojša Miljuš, starješina TVSJ.

Problem Komunalih usluga i cijelog grada je odlaganje kabastog otpada.

U ovom preduzeću najavljuju izgradnju reciklažnih ostrva gdje će građani besplatno i u bilo koje doba moći da odlože kabasti otpad.

“Predviđena su na četiri lokacije. To su Pećani, Aerodromsko naselje, Čirkin Polje i industrijska zona “Celpak”. U toku je završavanje tehničke dokumentacije. Dugo smo to najavljivali, mislim da bi sledeće sedmice mogli da pristupimo izgradnji prvog reciklažnog ostrva u naselju Pećani. Radi se o reciklažnom ostrvu gdje će građani moći da odlažu kabasti otpad, građevinski otpad, šut, elektronski otpad, ostatke od orezivanja voća i trave i dio za odjeću. Nadam se da će poslije toga grad izgledati daleko urednije i da neće biti onih ružnih slika pored kontejnerskih mjesta kada je u pitanju kabasti otpad”, naglašava Grabež.

U Komunalnim uslugama ističu da je, u saradnji sa lokalnom zajednicom i investitorima, u planu izgradnja polupodzemnih kontejnera.

Najavljuju da će prvi takav kontejner biti izgrađen do kraja ovog mjeseca, dodajući da ovakve vrste kontejnera smanjuju rasipanje otpada i neugodne mirise.

“U narednom periodu osposobićemo preduzeće za pražnjenje takvih kontejnera nabavkom vozila sa adekvatnom dizalicom. Senzori će javljati kada su kontejneri puni, a za taj posao biće dovoljan jedan radnik, vozač koji rukuje dizalicom”, kaže Grabež.

kozarski.com