Komadi kao što su “Kauboji” i “Let iznad kukavičjeg gnijezda” jesu upravo jedni od onih koji su ostavili traga u dramskom svijetu.

To su moderni komadi sa referencama na današnje doba, tako da nismo morali da ih prilagođavamo sadašnjici, kao što bi to bio slučaj da smo radili Šekspira ili nekog epohalnog pisca iz prošlosti.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” Srđan Knjeginjić, glumac i direktor Pozorišta Prijedor, komentarišući kako je teatar u kojem on djeluje na sceni i iza nje, prišao vlastitoj postavci legendarnih komada “Let iznad kukavčijeg gnijezda” i “Kauboji”, koji su izazavali brojne pohvale kritike i struke, uz odlične reakcije publike.

Talentovani umjetnik ističe da komade takve težine i tradicije nije lako prilagoditi domaćoj sceni, ali da njihova vrijednost uz trud ansambla brzo prevazilazi granice lokalnog.

– Prilagođavanje ovih tekstova domaćoj sceni jeste zadatak kojem smo pristupili u smislu koju priču mi želimo da kažemo određenim komadom i na šta društvu da skrenemo pažnju. U dogovoru sa rediteljem, uspjeli smo da nađemo zajednički jezik i mislim da je publika shvatila poentu – rekao je Knjeginjić.

GLAS: Predstavu “Let” režirao je Goran Damjanac, jedan od naših poznatijih pozorišnih reditelja. Pretpostavljamo da je bilo veoma izazovno raditi s njim u glumačkom smislu, ali pošto se Vi bavite i organizacionim problemima, koliko je bilo teško u sebi pomiriti obje funkcije i prići liku doktora na pravi način?

KNjEGINJIĆ: Jeste, Goran je upravo profesor pozorišne režije na AU Univerziteta u Banjaluci pa se znamo već dugi niz godina i odlično razumijemo, pošto je radio kao asistent dok sam bio student. Posao glumca i posao direktora pozorišta su dijametralno suprotni, ali i jedan i drugi iziskuju veliki rad i predanost. Sa te tačke gledišta, trudim se da, kad obavljam jednu funkciju, bar malo zanemarim ovu drugu. Srećom, naš ansambl je odličan, pun razumijevanja pa uspijevam sve da izbalansiram. Sa druge strane, gluma je djelatnost za koju sam se opredijelio u životu, prema kojoj osjećam istinsku ljubav i strast, tako da mi posao na daskama na neki način dođe kao izduvni ventil za posao koji radim u kancelariji.

GLAS: Pomenuli smo već da pored glume Vi, već treću godinu zaredom, obavljate funkciju direktora Gradskog pozorišta Prijedor. Pošto je jasno da kod nas ta funkcija ne znači beneficije, već brojne obaveze i pritiske koliko je nezgodno u isto vrijeme igrati na daskama i iza njih?

KNjEGINJIĆ: Svaki dio posla nosi svoje breme, a mi smo svi zajedno spremni za sve veće i teže izazove. Pozorište je ogledalo svega što se dešava oko nas, ono vjerno odslikava krvnu sliku društva i stavove običnih ljudi, zato ga uvijek preporučujem prije gledanja televizora, čitanja magazina, čak i novina, jer sve ono što igramo na daskama nije ništa drugo do preslikavanje aktuelnog života. Naša igra na daskama nije iluzija života, to je život onakav kakav nas je zadesio u datom trenu i kakav danas živimo.

GLAS: Kada su se utisci u vezi sa prethodnom sezonom slegli, a računice sabrale kako gledate na prethodnu sezonu Pozorišta Prijedor, koje je ne tako davno obilježilo i značajan jubilej od 70 godina?

KNjEGINJIĆ: Prethodna sezona je bila 71. po redu. Sad je već 72. Mogu reći da sam veoma zadovoljan. Sala je bila puna od septembra do juna, imali smo razne sadržaje, gostovanja na koja smo išli, pozorišta koja su dolazila kod nas, kulturne razmjene, sklapanje prijateljstava. Jedna veoma dinamična i plodonosna sezona, a najveća nagrada koju jedno pozorište može da dobije jeste sama publika, odnosno nova lica u gledalištu. Primijetio sam posljednjih godina da naše pozorište ima progresivni rast mlađe publike, što je dokaz da i mladi razmišljaju, imaju svoje kritičke stavove i duhovno se razvijaju. Mi ćemo da nastavimo sa radom kako najbolje umijemo i nadamo se da će trend rasta publike da opstane. Naravno, ne mogu da ne spomenem našu stalnu publiku i da ih pohvalim, evo, javno, pred svima i izrazim svoju zahvalnost što su tu, čak i kad je loše vrijeme napolju.

GLAS: Poznato je da se od prošlosti u teatru ne živi pa se nameće pitanje šta publika može očekivati od Pozorišta Prijedor u sljedećoj sezoni?

KNjEGINJIĆ: To je tačno, svaka sezona iziskuje novi rad, nova pitanja i novu komunikaciju sa publikom, teme, ideje, poruke, upozorenja. Ove sezone počinjemo sa dječjom predstavom, autorskim radom Marka Vukosava, našeg glumca, a u pitanju su domaće bajke. Godinama unazad sam imao ideju da oformim dječju scenu i da redovno radimo predstave za djecu, jer nam je manjkalo toga, tako da sada svoj fokus usmjeravamo na tu predstavu. Sljedeće kalendarske godine sigurno će biti još najmanje dvije predstave, komedija i drama, najvjerovatnije.

Festival
GLAS: Jedan od simbola teatra u Prijedoru jeste i festival “Zlatna vila”, koji polako ali sigurno stiče prepoznatljiv kvalitet i tradiciju?

KNjEGINJIĆ: Sa ponosom mogu reći da smo spremni za naš Internacionalni festival pozorišta “Zlatna vila”. Ove godine mu je sedamnaesti rođendan. Po prvi put smo obratili pažnju na tematiku, krilatica mu je “Smijeh je ozbiljna stvar” gdje smo selektovali više predstava komedije. Takođe, ovo nam je prvi put da se, od ove godine, uz pomoć kulturnog sektora grada Prijedora, festival održava svake godine, do sada je bio bijenalni. Publika će moći da uživa u pet predstava, a u pitanju su pozorišta iz regiona: NPRS iz Banjaluke u koprodukciji sa NP iz Beograda, BNP Zenica, NP Sombor, HNK Osijek i Korifej teatar iz Kolašina. Organizaciono smo sve priveli kraju i sada sa nestrpljenjem čekamo početak. Festival će trajati od 23. do 28. septembra.

Glas Srpske