Prijedorska Visoka medicinska škola organizovala je treću po redu međunarodnu naučnu konferenciju SANUS čiji je slogan “Znanjem do zdravlja”.

Koliko je znanje važno i dokle je u tom pravcu stigola medicina pojašnjava profesor Miroslav Petković sa katedre za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

“Medicina je stvarno dosegla neslućene granice. Moje predavanje tiče se vještačke inteligencije i medicine. Neke stvari koje se dešavaju u medicini za laika, a vjerujte i nama, često su nevjerovatne. Toliki je napredak postignut tako da medicinska struka traži vječite napore i vječitu edukaciju. Nema stajanja, znači cjeloživotno učenje. Nadam se da će ova konferencija pomoći u tome da se ta znanja i dalje drže na visokom nivou”, kaže Petković.

Nadzorna sestra hirurgije prijedorske bolnice Marija Kecman kaže da treći put učestvuje na ovoj naučnoj konferenciji i dodaje da je ovakav vid edukacije važan za zdravstvene radnike i njihovo usavršavanje.

“Nama zdravstvenim radnicima je svakako neophodna kontinuirana edukacija. Smatram da je ovo odličan vid edukacije, upoznavanja i razmjene iskustava. Nadam se da će svaka naredna godina biti sa što većim brojem učesnika”, ističe Kecmanova.

U Visokoj medicinskoj školi izrazili su zadovoljstvo velikim brojem učesnika i naučnih radova koji su prezentovani na konferenciji.

“Predavanja su raspoređena tako da smo imali plenarno predavanje naša tri uvažena profesora, a zatim tri sekcijka predavanja vezana za rehabilitaciju, fizičko i mentalno zdravlje, zatim medicinsko laboratorijsku dijagnostiku i zdravstvenu njegu kao druga sesija i treća sesija spoljašnji faktori koji utiču na naše zdravlje. Generalno, konferencije su veoma važne da se podigne nivo i znanja zdravstvenih radnika i naravno akademske zajednice, da pišu radove, da istražuju, jednostavno da se čitava zdravstvena struka podigne na jedan viši nivo”, kaže Ilija Stijepić, direktor Visoke medicinske škole.

Treća po redu naučna konferencija SANUS “Znanjem do zdravlja” okupila je učesnike iz država bivše Jugoslavije i regiona.

kozarski.com