U okviru 52. Književnih susreta na Kozari u četvrtak je održano centralno književno veče pod nazivom “Kozara pamti”.

Ovo je bila prilika da se ovogodišnjem laureatu pjesniku Peri Zupcu uruči nagrada “Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” koja mu je dodijeljena za životno djelo.

Pero Zubac je ovom prilikom izjavio da mu je ovo treći put da dolazi na Književne susrete na Kozari i da mu je drago zbog dobijene nagrade.

“Bez obzira na moje godine i na veliki broj nagrada, nisu sve te nagrade velike, a ovo je velika nagrada koja ima prvo , trajanje, a ima i ime, nije povelja nego je nagrada Skender Kulenović i sa Kozare je. To su dva velika simbola i obradovao sam se kad su mi javili za nagradu”, rekao je novinarima Zubac.

NJemu je u sali prijedorskog pozorišta uručena i nagrada “LJubijski rudar” te novčani dio nagrade čiji je sponzor preduzeće “Arcelor Mital Prijedor”.

Vule Žurić, predsjednik žirija 52. Književnih susreta na Kozari izjavio je da ovoga puta pjesnik nije osvojio nagrade već da je nagradu dobio, ali je osvojio čitaoce svojom poezijim, svojom umjetnošću i svojom aktivnošću.

“On je to zaslužio svojim prvim čuvenim djelom, a to su “Mostarske kiše”. Međutim, to se krije i neka vrsta zamke zato što kada napišete nešto tako vrijedno u mladosti onda se može desiti da nikada više nemate ništa toliko vrijedno. Međutim, Pero Zubac je pjevajući, pišući stihove i bivajući prisutan na pjesničkoj i na kulturnoj sceni, pokazao da je rođeni pjesnik i ustvari životno djelo ovoga puta ne dobija samo pjesnik za svoja djela, za svoje stihove, za svoje knjige već za sve ono što je Pero Zubac uradio za našu kulturu, a uradio je mnogo i za djecu što je jako važno”, rekao je Žurić.

Pored njega, u žiriji Susreta bili su Zdravko Miovčić i Vladan Bartula.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizcije Aleksandar Milješić izjavio je da su Književni susreti na Kozari definitivno manifestacija koja je brend Prijedora.

“Na nama je kao zavjet da našim i budućim generacijama ostavimo nešto vrijedno, a to su Književni susreti na Kozari”, rekao je Milješić.

On je dodao da su svi dosadašnji laureati obilježili ove susrete na Kozare, a da se grad Prijedor njima na poseban način odužuje osnivajući od 2018. godine izdavačku djelatnost ” Ovjenčani ” u okviru koje se objavljuju izabrana djela laureata.

“Sve ove godine naš grad je poštovao i pamtio laureate ovjenčane Skenderovom nagradom. Većina njih su dobili neku od prijedorskih ulica, a Matija Bećković i LJubivoje Ršumović su postali počasni građani grada Prijedora”, rekao je Milješić.

Učesnici ove književne večeri su pored laureata bili i pjesnici Ranko Pavlović, Nikola Vujčić, Mirjana Bulatović, Zdravko Miovčić, Željka Avrić, Jelena Glišić i Milica Špadijer.

U pratećem programa nastupili su glumac Branislav Aleksić te Miloš Zubac i Sonja Segić koji su bili zaduženi za muzičke ilustracije.

Susreti se završavaju u petak, 20. septembra kada će u Galeriji “Sreten Stojanović” od 19.30 časova biti održano “Veče laureata: Pero Zubac”.

Organizator i generalni pokrovitelj 52.Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i sponzor novčanog dijela nagrade Arcelor Mital Prijedor.

kozarski.com