Polaganjem vijenaca kod spomen obiilježja „Za krst časni“, paljenjem svijeća u Kamenom cvijetu, parastosom i druženjem boraca i naroda kod Hrama Svetog proroka Ilije na Urijama, obilježen je 21. septembar, Dan prijedorskih ratnih jedinica, 43. motorizovane i Pete kozarske brigade i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Demobilisani borci poručuju da tradiciju treba sačuvati i prenositi budućim naraštajima.

“Svake godine nas je naravno sve manje i manje, ali treba da se ova tradicija održi i naravno da se prenese na mlađa naša pokoljenja, da se ovo ne zaboravi nikad i ne ponovi nikad”, kaže Milojica Rendić, pripadnik 43. prijedorske brigade.

Ratni komandant 43. prijedorske motorizovane berigade Radovan Šmitran je u svom obraćanju saborcima poželio da do iduće proslave Dana prijedorskiih jedinica održe brojno stanje.

“Ovom prilikom želim da kažem da grad Prijedor nije imao svoju brigadu i da se ta brigada iznjedrila u našem otadžbinskom ratu. Pozdravio bih sve borce i poželio da iduće godine kad se bude vršilo obilježavanje, ne bude promjene u brojnom stanju”, rekao je Šmitran.

„Treba da pamtimo teška ratna vremena i zasluge naših saboraca koji su živote dali za Republiku Srpsku i našu slobodu i da budućim pokoljenjima prenosimo istinu o tome“, rekao je Vojislav Kondić, predsjednik prijedorske Boračke organizacije.

“Tradicionalno obilježavanje Dana prijedoerskih ratnih jedinica ima ogroman značaj ne samo za našu boračku populaciju, stvaraoca i branilca Republike Srpske, nego i buduća pokoljenja. Da im prenesemo istinu o stvaranju i odbrani Republike Srpske, svim našim žrtvama, patnjama kroz koje smo prošli. Činjenica da je 637 boraca prijedorskih ratnih jedinica ugradilo živote u temelje Republike Srpske jasna je poruka svim budućim pokoljenjima koja su to odricanja, koja su zalaganja bila njihovih očeva i djedova, i da oni nastave da baštine i njeguju tradiciju otadžbinskog rata”, istakao je Kondić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić naglasio je da su prijedorske ratne brigade dale veliki doprinos u svim ratnim operacijama, posebno na probijanju i čuvanju koridora.

Dodao je da su prijedorske jedinice istoriju Republike Srpske pisale i na kraju rata na zapadnim granicama.

“Ono što je izuzetno važno , znamo da je 1995. godine bila velika ofanziva neprijateljskih snaga, kako Armije BiH, tako i Hrvatskog vijeća odbrane i regularnih snaga Hrvatske armije, tada potpomognute NATO paktom, u tome vremenu 19 najrazvijenijih zemalja svijeta, Vojsku Republike Srpske i ovaj kraj napalo je sve što je u tom momentu značilo nešto u armijskom smislu.I baš na ovim područjima je hrabra Vojska Republike Srpske i prijedorske ratne jedince zajedno sa ostalim jedinicama i Ministarstvom unutrašnjih poslova, uspjela da zaustavi tu armadu i vrlo dobro znamo da je posle toga usledilo potpisivanje Dejonskog mirovnog sporazuma. I upravo pored koridora ja bih izdvojio i tu 1995. godinu, septembar mjesec, što se tiče prijedorskih ratnih jedinica, da su ta dva momenta najbitnija i da su ta dva momenta ostavila najveći trag na ispisivanje istorije i na stvaranje Republike Srpske”, rekao je Ostojić.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić je istakao da su prijedorske jedinice imale 17 hiljada boraca i prešle ratni put od 12 hiljada kilometara.

Dodao je da budućim pokoljenjima moramo prenositi značaj stvaranja Republike Srpske, kao i herojstvo njenih stvaralaca.

„Moramo da čuvamo slobodu, da čuvamo Republiku Srpsku, da se na ovakvim obilježavanjima prije svega sjetimo naših poginulih saboraca i da, kroz ove manifestacije njegujemo kulturu sjećanja, a sve iz razloga da nam se ovakve stvari ne bi ponovile. Kroz sve ovo moramo da se borimo, da čuvamo prije svega mir, da se rat i sve ono što ratne strahote i rat kroz svoje strahote donosi nikada i nikome više ne ponovi”, istakao je Egić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor poručio je da borcima, pogotovo onima koji su živote dali za našu slobodu, dugujemo veliku zahvalnost i da jedinstveni treba da branimo Republiku Srpsku.

Dodao je da je srpski narod kada je bio najsložniji ostvarivao i najveće istorijske pobjede.

“Ono što hoću da poručim iz Prijedera, da smo mi i te kako narod opredijeljen za suživot i mir, ali svakako da svoje ne damo, svoje čuvamo, svoje poštujemo. Želim da sa ovog današnjeg mjesta pošaljem poruku i mladim generacijama da prate upravo naše starije sugrađane koji su prošli taj težak period na dostojanstven način da čuvamo i gradimo Republiku Srpsku, jer je ona garant opstanka srpskog naroda i naravno budućnost srpskog naroda na ovim prostorima”, naglasio je Javor.

Nakon obilaska Spomen sobe koja se nalazi u kasarni “Žarko Zgonjanin”, obilježavanje Dana prijedorskih ratnih jedinica završeno je tradicionalnim druženjem boraca i naroda uz vojnički pasulj kod Hrama Svetog Ilije Proroka na Urijama, gdje je održan i prigodan kulturno zabavni program.

kozarski.com