Saslušanjem inspektora MUP-a Republike Srpske Predraga Karanovića u svojstvu svjedoka tužilaštva danas je u Osnovnom sudu u Prijedoru nastavljeno suđenje Marku Munjizi koji je optužen za ucjenu bivšeg rukovodioca Investiciono-razvojne banke /IRB/ Dražena Vrhovca.

Karanović je svjedočio da su u ovom predmetu preduzimane posebne istražne radnje, tehničko snimanje lica, nadzor i tehničko snimanje prostorija, tajno praćenje, informator i simulovani otkup.

On je rekao da mu nije poznato ko je vlasnik stana u kojem su radnje preduzimane nego je imao informaciju da je to “stan na dan”, te da je podatke o stanu dao Vrhovac.

Nakon saslušanja Karanovića, izvođenje materijalnih dokaza danas je započela tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor Sanja Đaković i taj postupak će biti nastavljen na narednom ročištu reprodukovanjem audio-zapisa sa sastanka Vrhovca i Munjize u stanu Leonarda Samardžije u Ulici prote Mateje Nenadovića od 27. januara 2022. godine.

Branilac optuženog Munjize, advokat Jasminka Jovišević za materijalne dokaze tužilaštva uložila je prigovore zakonitosti, tvrdeći da su pribavljeni mimo propisanih procedura.

Postupajući sudija Zoran Milojica prihvatio je dokaze koje je predložilo tužilaštvo, te najavio da će se o prigovorima odbrane izjasniti po okončanju izvođenja dokaza tužilaštva i da će se kvalitet dokaza cijeniti i u korelaciji.

Naredno ročište zakazano je za 23. oktobar.

Pred ovim sudom se 23. marta prošle godine Munjiza izjasnio da nije kriv za krivično djelo koje mu Okružno javno tužilaštvo Prijedor stavlja na teret.

U optužnici se navodi da je Munjiza u januaru 2022. godine zaprijetio Vrhovcu da će nastaviti sa iznošenjem informacija i objavom novih članaka o, kako se navodi, “kriminalu koji je počinio IRB-u”, ukoliko ga ne zaposli u Sipi ili mu, umjesto toga, ne da 100.000 KM.

Oštećeni je 27. januara 2022. predao optuženom 10.000 KM avansa u prethodno obilježenim novčanicama, a neposredno nakon primopredaje pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili su Munjizu koji je proveo mjesec dana u pritvoru.

Vrhovac je bio na čelu IRB-a od januara 2020. do 23. avgusta ove godine.

SRNA
Foto – ilustracija