U pratećem programu 17. Međunarodnog festivala pozorišta „Zlatna vila“ u Pozorištu Prijedor otvorena je izložba Jugoslovenske kinoteke i promovisana je knjiga „Bilo nekad jedno vreme, kad su ljudi bili bolji“, povodom 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih komičara domaće kinematografije.

Riječ je o izložbi filmskih, pozorišnih i privatnih fotografija Miodraga Petrovića Čkalje i knjizi čiji je autor Čkaljin sin Čedomir Petrović. O Čkaljinom liku i djelu govorili su pozorišni reditelj Marko Misirača, izdavač knjige Amer Bahtijar, kustos Jugoslovenske kinoteke iz Beograda Irina Kondić i glumica Slađana Zrnić.

“Veoma je značajno i lijepo da se u okviru jednog odličnog Festivala kakva je “Zlatna vila” njeguju glumci koji su doprinijeli našim životima. Ja sam igrom slučaja jako dobra prijateljica sa Čkaljinom kćerkom Milenom Petrović sa kojom sam se upoznala na studijama mjuzikla u Beogradu. Na taj način sam imala priliku da upoznam i Čedomira Petrovića čiju knjigu promovišemo kao i Čkalju. Odazvala sam se pozivu Pozorišta Prijedor kako bih dala svoj doprinos jednom ovako značajnom trenutku kao što je ova promocija”, rekla je Zrnićeva.

Izložba Jugoslovenske kinoteke biće otvorena u naredne dvije sedmice i publika će imati priliku da vidi 35 fotografija nastalih u periodu od 1928. do 2000. godine.

“Izložba pod nazivom “Pobeda osmeha” je otvorena u martu mesecu u Beogradu i na taj način smo obilježili stogodišnjicu rođenja našeg čuvenog glumca Miodraga Petrovića Čkalje. Izložba je bila velika i multimedijalna. Ovde u Prijedoru predstavljamo jedan deo izložbe koji je pokretan, a to je 35 fotografija koje nam je ustupila porodica Petrović, na čemu smo mi neizmerno zahvalni. Na prvoj nastaloj fotografiji se nalazi naš glumac sa svega četiri godine dok su na poslednjoj predstavljene tri generacije Petrovića, Čkalja, njegov sin glumac Čedomir Petrović i njegova unuka Jovana Petrović glumica”, rekla je Kondićeva.

Istaknuti pozorišni reditelj Marko Misirača, ovim povodom naglasio je da je značaj Čkalje kao glumca komediji nemjerljiv.

“Čini mi se da smo spojili ugodno sa korisnim jer smo ove godine kroz razne ustanove i manifestacije obeležili stogodišnjicu rođenja jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, a svakako i najpopularnijeg komičara ovih prostora Miodraga Petrovića Čkalje. Ovde je jedan deo izložbe iz Kinoteke koji je radila gospođa Irina i ja sam bio inicijator programa u RTS klubu jer je i Muzej pozorišne umetnosti Srbije i RTS klub u Takovskoj obeležavao godišnjicu. Jedan deo tog programa je prikazan u pratećem programu i mislim da je to velika stvar za ovaj Festival”, naglasio je Misirača.

On je dodao i to da Festival “Zlatna vila” ima svijetlu budućnost ako nastavi smjerom kojim je do sada išao.

“Ja sam učestvovao nekoliko puta kao selektor i jedne godine sa predstavom tako da mi je jako drago da se Festival vratio u ovaj grad i da se za kratko vreme dobro pozicionirao na Jugoslovenskom prostoru. Na ovom Festivalu se susreću pozorišta iz cele regije i mislim da će u narednim godinama postati zaista reprezentativan, u smislu nagrada tako da će nagrade sa ovog Festivala imati veliku težinu”, dodao je Misirača.

U takmičarskom dijelu druge festivalske večeri nastupio je “Korifej teatar” iz Kolašina sa predstavom “Krst sa petokrakom”. Večeras je na programu “Urnebesna tragedija”, koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke i Narodnog pozorišta iz Beograda.

kozarski.com