Na 17. „Tamburica festu“ u Novom Sadu Tamburaški orkestar Srpskog kulturno-umjetničkog društva (SKUD) „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor dobio je specijalno priznanje za njegovanje tradicije.

Tokom četiri dana najvećeg svjetskog festivala tambure novosadskoj publici se predstavilo oko 500 izvođača iz 15 zemalja.

Prijedorski orkestar nastupio je trećeg dana festivala, a stručni žiri, na čelu sa Vladimirom Vladimirovim iz Bugarske, proglasio je dobitnike nagrada.

Član orkestra i sekretar SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“ Nebojša Aleksić kaže da je ovo priznanje za njih veliki podstrek za dalji rad te da se nadaju se da će motivisati i druge, posebno mlade, da im se pridruže u radu orkestra.

„Velika nam je čast i veliko priznanje samo po sebi, da smo uopšte pozvani na ovakav jedan festival. Potrudili smo se da u naš program uvrstimo ono što smatramo prioritetima, kad je u pitanju tamburaška tradicija, poštujući propozicije festivala. Veliku zahvalnost dugujemo našem dirigentu Dejanu Šaroviću, koji je zaslužan što orkestar ovako dobro zvuči. Sve čestitke članovima orkestra, koji su se prema radu i pripremama za ovaj festival odnosili kao da su profesionalci. Takođe čestitke našim vokalnim solistkinjama Ani Marković, Snježani Hrvaćanin i Milici Lukić, koje su zvučale kao tri anđela“, rekao je Aleksić.

On dodaje da su festivali prilika da se njihovi učesnici upoznaju i uspostave saradnju i da se čuju savjeti eminentnih stručnjaka, velikih umjetnika, da se razmijene iskustva, literatura, note, informacije.

„Nastupi sekcija našeg Društva na značajnim svjetskim festivalima, kakav je i Tamburica fest, uvijek rezultiraju zanimanjem za nas i pozivima za saradnju. Nastup našeg orkestra je bio veoma zapažen i mnogima je bilo iznenađenje da u našem gradu uopšte postoji jedan takav sastav. Razmijenili smo podatke o kontaktima a ima i nekih ideja za uspostavljanje saradnje“, rekla je Mara Ećim, predsjednik Društva.

Na festivalu svake godine nastupaju orkestri iz zemlje i inostranstva u takmičarskom dijelu programa bore se za najbolji orkestar Svjetskog tamburica festa, a vokalni solisti iz cijelog svijeta, uz pratnju Velikog tamburaškog orkestra RTV Novi Sad, učestvuju u izboru za najbolju autorsku pjesmu festivala.

U okviru ove manifestacije nastala je i Svjetska tamburaška asocijacija, udruženje svih tamburaša svijeta sa sjedištem u Novom Sadu.

Manifestacija je zatvorena osmim po redu Kongresom Svjetske tamburaške asocijacije na kojem je predstavljeno 11 naučnih radova iz oblasti tamburaške prakse.

kozarski.com