Predstavom “Kiselina” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica po tekstu Asje Krsmanović i u režiji Nermina Hamzagića večeras se u Prijedoru nastavlja 17. Međunarodni festivala pozorišta “Zlatna vila” koji se održava pod motom “Smijeh je ozbiljna stvar”.

U pratećem programu u 18.00 časova biće predstavljanje glumca Mirvada Kurića, a četvrta takmičarska predstava igra se u 20.00 časova.

Pred prijedorskom publikom sinoć su Narodno pozorište Republike Srpske i Narodno pozorište Beograd igrali “Urnebesnu tragediju” po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Jagoša Markovića.

Glumac Branko Vidaković je na okruglom stolu nakon predstave rekao da su disfunkcionalne porodice česta tema u teatru i da se Kovačevićev tekst bavi porodicom koja traume iz Drugog svjetskog rata prenosi na sinove i unuke i “opterećuje svaku narednu generaciju četnicima i partizanima”.

On je podsjetio da je premijera ove predstave trebalo da se igra u Beogradu 5. maja prošle godine, a da se dva dana ranije desio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i da je premijera odgođena, a predstava dobila novu dimenziju jer se završava pitanjem dječaka ko sam ja.

“Mnogi su pitali je li dopisano. Nije ništa dopisano. Duško Kovačević je to sve pisao o jednom drugom ratu, a dešava se da neke okolnosti daju predstavama sasvim novu dimenziju”, naveo je Vidaković i za lik dede kojeg igra rekao da je koloritan.

Glumica Sandra Bugarski igra Rajnu za koju je rekla da jedina razumije dedu, zna da je deda prepameten i da je njegova unutrašnja logika ta koja bi valjalo da vlada svijetom.

“Rajna i Vasa su životni saputnici. Ona je ubila jednog čovjeka, deda na svojim rukama ima više krvi. Mi kao glumci pokušavamo da pravdamo svoje likove. Jagoš je govorio da sva vremena žive u nama, sve u krug i sve se ponavlja”, dodala je Bugarski.

Glumica Nikolina Friganović za ženu koju igra kaže da je doživjela kao dijete traumu koju onda nije liječila nego ju njegovala i na neki način kapitalizovala.

“Nije mogla da je se oslobdi i najviše ju je razorila iznutra i tu počinje i zavrašava se njen nemir. Nije u stanju da okupi i održi porodicu. Svim likovima je zajedničko da su željni ljubavi, pažnje, zdrave komunikacije, osjećaja zajedništva i porodice i svi se bore da se normalan porodični život uspostavi”, rekla je Friganovićeva.

Glumica Nela Mihailović, koja je juče predstavljena i u pratećem programu festivala, navela je da joj je režiser za Julku koju igra rekao da je ona ruska duša sicilijanskog temperamenta i da joj je to bio ključ kako igrati tu ulogu.

Glumac Aleksandar Vučković istakao je da, osim što u pozorištu zarađuje za život, teatar koristi i u terapeutske svrhe.

“Ludilo o kojem pričamo i rušilački dio Kostinog lika vidio sam i u neposrednom okruženju i nije bilo teško da nađem formu”, naveo je Vučković.

Glumac LJubiša Savanović igra ljekara za kojeg kaže da sa ostalim likovima prolazi sve i svašta, da je predstava počela da se radi negdje iza pandemije virusa korona i da su i tada ljekari s ljudima prolazili sve i svašta, “a mi bili nezahvalni prema njima”.

Petar Vasiljević je dječak koji u predstavi igra Nevena.

“Moj lik je tu da pokaže da je svaki lik slomljen, a moj u početku sretno dijete, lomi se tokom predstave, na kraju je slomljen i džumbus u kući se nastavlja”, rekao je Vasiljević.

Festival je počeo u ponedjeljak, 23. septembra, a zatvara se u subotu, 28. septembra.

SRNA