Slobodan Brdar ponovo je izabran za predsjednika prijedorskog Udruženja penzionera na Izbornoj skupštini ovog udruženja.

Prethodno su održane 23 izborne skupštine mjesnih udruženja penzionera, od kojih je njih 20 dalo jednoglasnu podršku Brdaru.

Nakon izbora Brdar je poručio da će i tokom naredne četiri godine prioritet biti briga o oboljelim i penzionerima u stanju socijalne potrebe.

„Zahvaljujući gradu Prijedoru i gradonačelniku Prijedora u prilici smo da u značajnoj mjeri pomognemo takva lica. Banjsko klimatska rehabilitacija koja traje više od 15 godina, samo je proširujemo i povećavamo. Izleti i druženja takođe zahvaljujući gradskoj administraciji, briga o sahranama za umrle članove Udruženja penzionera, odnosno pomoć njihovim porodicama u slučaju smrti i sve drugo predviđeno u Statutu, a to je nabavka zimnice i ogrevnog drveta pod povoljnim uslovima“, izjavio je Brdar.

Sa prijedorskim Udruženjem dobru saradnju ima i republičko Udruženje penzionera.

„Od 57 opština i gradova, 49 redovno pomaže svoja opštinska i gradska udruženja, prije svega kada je u pitanju pomoć bolesnim i penzionerima koji su u stanju socijalne potrebe. Podržavaju i odlazak na banjsku rehabilitaciju pored programa koji finansira Vlada RS i po kojem Udruženje penzionera RS svake godine šalje 1.000 penzionera na besplatan desetodnevni oporavak i banjsku rehabilitaciju u jednu od pet banja sa kojima imamo ugovore“, rekao je Ratko Trifunović predsjednik Udruženja penzionera RS.

Iz budžeta grada Prijedora ove godine je za penzionere izdvojeno 310.000 KM.

Gradonačelnik Slobodan Javor kaže da je ponosan na činjenicu da je to najveći iznos koji jedna lokalna zajednica izdvaja za najstariju populaciju.

„Sve njihove zahtjeve uvrstili smo u budžet i u narednom periodu idemo ka tome da povećavamo i obezbijedimo još više sredstava za njih, ali ne samo to, želimo da penzionerima omogućimo i besplatan parking što je jako važno. Mislim da je sam Pravilnik pri kraju i da ćemo na narednoj Skupštini kada budemo usvajali budžet uplanirati izmjenu Pravilnika gdje će penzioneri dobiti besplatan parking i još neke benefite koje su oni tražili od Gradske uprave o čemu ću svakako blagovremeno obavijestiti javnost“, izjavio je Javor.

U Prijedoru je 14.780 penzionera, dok ih je u Udruženje učlanjeno 13.900.

kozarski.com