Simpozijum sa međunarodnim učešćem “Poremećaji iz autističnog spektra – izazovi novog doba” okupio je danas u Prijedoru 270 učesnika iz različitih sektora koji se u radu susreću sa ovom vrstom razvojnih poremećaja.

Predavači su subspecijalisti neuropedijatrije, dječije i adolescentne psihijatrije, pedijatrijske neurologije, perinatalne medicine, kliničke genetike i kliničke neurofiziologije i epileptologije, te specijalisti psihijatrije i pedijatrije, iz zdravstvenih ustanova i univerziteta iz Splita, Banjaluke, LJubljane i grada domaćina.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Milan Latinović rekao je da oko 15 godina realizuju razne aktivnosti s ciljem unapređenja odnosa prema osobama koja imaju probleme sa autizmom.

Latinović je izrazio zadovoljstvo što su i mediji u posljednje vrijeme veoma aktivni kada je riječ o temama mentalnog zdravlja, a poseban akcenat su djeca i njihov razvoj.

Načelnik pedijatrije u prijedorskom Domu zdravlja Tanja Kukić rekla je da je trend povećanja broja i učestalosti ovih poremećaja evidentan, ali da se u postavljanju dijagnoze malo kasni za nekim drugim centrima zbog nedostatka kadra i posljedica pandemije virusa korona kada nisu obavljani preventivni sistematski pregledi.

Profesor sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu neuropedijatar Biserka Rešić rekla je da se govori o veoma širokom spektru poremećaja, odnosno kliničkih slika – od izrazito teških i nefunkcionalnih, do onih koji se čak ne mogu prepoznati tokom cijelog života.

Ona je rekla novinarima da se ne smije žuriti sa dijagnozom, ali da se ne smije ni čekati, nego dijete treba odmah uključiti u rane tretmane, koji su za svako pojedinačno dijete različiti i mora se pratiti u kontinuitetu.

Organizatori simpozijuma su Dom zdravlja Prijedor i Specijalistički centar “Dr Predojević” pod pokroviteljstvom Gradske uprave.

Direktor Doma zdravlja Prijedor Miloš Marjanović rekao je novinarima da dokaz da nisu pogriješili sa temom jeste velika zainteresovanost, ne samo iz regije, već i iz drugih zemalja.

“Učesnici su prijavljeni iz većine gradova Republike Srpske, kako iz primarne zdravstvene zaštite, tako i iz sekundarnih zdravstvenih ustanova, obrazovnih i ustanova socijalne zaštite, nevladinih organizacija”, naveo je Marjanović.

Direktor Specijalističkog centra “Dr Predojević” Goran Predojević zahvalio je Domu zdravlja za prihvatanje ideje da se ovaj skup organizuje, gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru za podršku i profesoru Biserki Rešić bez koje skup ne bi bio na ovakvom nivou.

“Zbog velikog interesovanja morali smo mijenjati prvobitnu lokaciju, odnosno naći veći prostor. Trudićemo se da ovo bude početak stručnih skupova ovog nivoa o raznim temama u našem gradu”, rekao je Predojević.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu politiku i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković pozdravila je učesnike skupa u ime gradonačelnika Slobodana Javora i obećala da će grad Prijedor nastaviti da podržava i zdravstvo i druge oblasti.

SRNA