U Prijedoru je održano predavanje za članove Udruženja uzgajivača ovaca i koza Republike Srpske na kojem je konstatovano da je nedostatak radne snage jedan od gorućih problema.

S tržištem, kažu, trenutno nemaju problema. Slavko Elek s Pala ima 150 grla krupne stoke. Navodi da nije teško biti farmer, ali da nema dovoljno radnika.

“U domaćinstvu smo supruga, kćerka i ja. Da ima još radne snage, mogao bih da uzgojim 200-300 ovaca, ali ne mogu to nikako da ukomponujem. Nedostaje radnika”, ističe Elek.

Siniša Glušica iz Kostajnice bavi se uzgojem ovaca već četiri decenije.

“To je tradicija u familiji, imam u stadu oko 210 grla. Ove godine prodaja janjadi je išla dosta dobro, a i cijena je bila dobra. Što se tiče ovih predavanja, veoma su korisna za nas i trebalo bi ih organizovati barem dvaput godišnje”, kaže Glušica.

Govora je bilo o kvalitetu jagnjećeg i ovčijeg mesa, obnovi pašnjaka djetelinsko-travnim smjesama te o savremenim trendovima u ishrani ovaca i janjadi, uz primjere iskustava iz susjednih zemalja. Jedan od predavača, inženjer stočarstva Nikola Šaponjić, pojašnjava šta savremeni uslovi podrazumijevaju.

“To se odnosi na intenzivan uzgoj mliječnih ovaca, isto tako jagnjadi, gdje hrana nije zasnovana samo na pašnom sistemu već su u upotrebi kompletne dopunske krmne smjese kao i mineralno-vitaminski dodaci”, rekao je Šaponjić.

Uzgajivači kažu da je danas gotovo sramota držati ovce i koze, jer to nekima vuče na sirotinju. Ali dodaju da se vremena mijenjaju. Nakon perioda korone koja je teško pogodila stočare, stanje je mnogo bolje. Ni na cijenu se ne žale.

“Sad je jagnjetina devet KM, što je solidno. Ko ima stado od 200 komada, troje djece, familiju, ne mora ići u inostranstvo, može živjeti solidno od toga. Od nadležnog ministarstva mi smo imali godinama od devet do 11 KM podsticaja, prošle godine smo to digli na 25 KM. Neko kaže malo je, ali nama je to veliko”, jasan je predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza Republike Srpske, Milan Ćirić.

Ovčarska proizvodnja u Evropi je niskoprofitabilna grana, a u Republici Srpskoj i Srbiji generalno je potcijenjena, rečeno je na skupu u Prijedoru. Slična edukativna predavanja prethodnih godina održana su u Sokocu i Gradišci.

kozarski.com