Naprijed: Omarska
Subota, 5.oktobar u 15:00

U okviru desetog kola Omarska gostuje kod ekipe Naprijeda u Banjaluci. Radi se o istisnkom derbiju i sudaru dvije ekipe koje se trenutno nalaze u najboljoj formi. Omarska je u seriji od pet, a Naprijed u seriji od tri pobjede.

Omarska i Naprijed su stari rivali, ali je od poslednjeg susreta prošlo čak deset godina. U međuvremenu Naprijed je doživio teške trenutke, ali u poslednjih nekoliko godin,a od dolaska nove uprave na čelu sa Vladimirom Rosićem, Naprijed se sigurno vraća na stare staze slave i zauzima mjesto koje mu pripada u banjalučkom fudbalu.

Mnogo je urađeno na infrastrukturi, u radu sa mladim selekcijama, a i formiran je seniorski tim koji je među glavnim favoritima za osvajanje šampionske titule. Za razliku od Oamrske koja postiže mnogo golova, Naprijed je ekipa koja prima veoma malo golova i pobjeđuje najčešće minimalnim rezultatom, tvrda i neugodna ekipa. Valja izdvojiti Radoju, Radića i Domuzina koji su nosioci igre Naprijeda, ali i strance Aokija i Rafaela koji su se pokazali kao kvalitetna pojačanja.

Omarska i na ovu utakmicu putuje sa željom da osvoji sva tri boda. Nema suspendovanih ni povrijeđenih igrača, ekipa vrijedno trenira i priprema se za derbi u subotu. Takođe, dobro poznajemo ekipu Naprijeda, sigurno je i da trener Anđelić poznaje ekipu Omarske i mislim da tu neće biti nikakvih nepoznanica. U Omarskoj veoma cijene ekipu Naprijedu, ali smatramo da je Omarska ipak kvalitetnija ekipa i da ima razloga za optimizam. Uostalom, to pokazuju i dosadašnji rezultati.

Zbog izbora, sve utakmice, pa i ova, igraju se u subotu. Susret se odigrava na stadionu Naprijeda u Obilićevu sa početkom u 15:00 časova. Banjaluka je blizu, pa se nadamo da će stadion Naprijeda biti tijesan da primi sve navijače Omarske. SRETNO PLAVIII

Međusobni susreti

Prije rata Omarska i Naprijed su odigrali 12 međusobnih susreta, sve u okviru Međuopštinske lige , u periodu 1980-1986. Već prvi susret, odigran u Banjaluci, završen je pobjedom Naprijeda od 3-2 i to iz kontraverznog penala u sudijskoj nadoknadi. U revanšu, Naprijed se borio za titulu (koju je na kraju i osvojio), a Omarska za goli opstanak. Slavila je Omarska 1-0, golom Janjića glavom, nakon bravoruznog prodora i centaršuta Jokić Save. Zanimljiv susret je odigran u proljeće 83. Omarska je slavila 2-1 golovima Svete Krecelja i raspoloženog Željke Buvača. Ipak, posebno mjesto u istoriji kluba zauzima utakmica odigrana 8.juna.1986. godine u Omarskoj. Omarska i Naprijed su se borili za titulu. U predivnom ambijentu Omarska je slavila čak 8-1 i ostvarila svoj najveći predratni uspjeh, plasman u regionalnu ligu.

Nakon rata, odigrali smo još deset međusobnih susreta u okviru drugoligaškog takmičenja, a Naprijed je bio dosta uspješniji. Ostvarili su čak 6 pobjeda. Posebno nas ipak boli pobjeda iz 1999. godine. Naime, u poslednjem kolu smo kao gosti pobjedili Naprijed sa 5-3, ali nam ostali rezultati nisu išli na ruku, tako da smo te godine po prvi put nakon rata ispali iz druge lige.

80 1-0 2-3
82 6-1 0-2
83 2-1 0-0
84 1-0 1-1
85 7-1 0-1
86 8-1 3-4
99 1-2 5-3
03 0-4 1-5
04 1-2 0-2
06 3-2 0-1
14 4-2 1-3

FK Omarska