Lokalni izbori u BiH održavaju se u nedjelju, 6. oktobra.

U Prijedoru pravo glasa ima 85.569 građana koji biraju gradonačelnika i 31 odbornika.

Predsjednik Gradske izborne komisije Prijedor Željko Škondrić kaže da će se glasati na 129 redovnih biračkih mjesta.

„Imamo jedno biračko mjesto na nepotvrđenim galasačkim listićima i glasačko mjesto 501 za glasanje u odsustvu. Pripremili smo tri mobilna tima. Jedan ide na tačno utvrđene adrese, a postupak registarcije putem mobilnog tima završen je 22. septembra. Centralna izborna komisija je potvrdila broj galasača koji će glasati putem mobilnog tima. Dva mobilna tima idu u domove za stara lica gdje će biti organizovano glasanje. Predsjednici, odnosno birački odbori sutra preuzimaju materijale, uređuju biračko mjesto kako je to predvidjela CIK i u nedjelju u šest časova obaveza je da budu na biračkom mjestu. Biračka mjesta biće otvorena od sedam ujutru do 19 uveče i ovim putem pozivam i sve Prijedorčane da izađu na izbore i daju svoj glas za onoga za koga smatraju da je najbolje“, naveo je Škondrić.

On dodaje da će biti prebrojani i galsovi na biračkim mjestima koja su obuhvaćena pilot projektom.

„Pilot projekat vodi USAID u saradnji sa CIK. Kod nas je obuhvaćeno 25 biračkih mjesta. Međutim na tim biračkim mjestima će se redovno nakon utvrđivanja rezultata putem skenera vršiti brojanje tih glasova i biće uneseni u bazu CIK-a“, rekao je Škondrić

Nakon 30 dana kampanje, predizborna tišina počeće 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u subotu u 7.00 časova ujutru i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju.

Rezultate istraživanja javnog mnjenja zabranjeno je objavljivati 48 sati prije izbora.

kozarski.com