U Prijedoru je ovo četvrta predizborna kampanja u kojoj je tema novi vrtić.

Priča je otvorena pred lokalne izbore 2020. godine.

Zatim je grad u proljeće 2021. dodijelio nagradu počasne građanke Prijedora tadašnjoj predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović jer je obećala novac za novi vrtić.

Školegijum: Kad bi meni dali kišobran

Vrtić je bio tema (i dalje apstraktna) i na prijevremenim izborima za gradonačelnika 2021. godine, da bi pred opšte izbore 2022. Željka Cvijanović postavila kamen temeljac i najavila da će grad obezbijediti dva miliona maraka, a 1,2 miliona KM predsjednik i Vlada Republike Srpske.

U ovoj kampanji Javor najavljuje da će građevinski radovi biti završeni do kraja ovog mjeseca, znatno prije februara 2025. kao ugovorenog roka.

I potvrđuje da je svih 3,2 miliona maraka obezbijedio Grad, iz kredita.

Za izvođača radova izabrana je lokalna firma MNL nekretnine, koja je u više navrata bila na dnevnom redu gradske Skupštine kao subjekt s kojim grad obavlja prometovanje zemljišta (i kupuje i prodaje čak iste parcele) za potrebe investicija poput vrtića, a u novije vrijeme i biblioteke.

Za opremanje i završne radove pola miliona, od potrebnih milion i po, doznačeno je Gradu iz Kabineta predsjednika Republike.

Razmotrićemo da li ćemo tih pola miliona tu ili ćemo ići na drugu stranu. Nama je potrebno da ne započinjemo sljedeću fazu ako nemamo pare u cijelosti. Ja sad hoću, kad raspišem, da raspišem do kraja. A ne sad 500, pa 500, pa 500 (hiljada maraka, op. a.), jer meni nije u interesu da odugovlačim, nego da se završi prije narednog upisa, kaže Javor.

Školegijum