U Prijedoru su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme i glasanje je počelo uredno, izjavio je danas predsjednik Gradske izborne komisije /GIK/ Željko Škondrić.

On je naveo da je manjih poteškoća bilo u nekoliko situacija gdje nije došao po jedan član biračkog odbora, ali su tu angažovani zamjenici.

“Trenutno mobilni timovi zadužuju materijal da idu na teren po ranije utvrđenom rasporedu, mahom u ustanove i domove za starija lica koja su nepokretna. Danas ne može niko da se prijavi za glasanje putem mobilnog tima jer je rok bio 22. septembra, kada je spisak zaključen i odobren od CIK-a”, rekao je Škondrić novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio da pravo glasa u Prijedoru ima 85.569 građana na redovnim biračkim mjestima, putem pošte 854 glasača, za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima 36 birača, a 14 građana prijavilo se u drugim lokalnim zajednicama da glasaju za grad Prijedor.

“Putem pošte je poprilično manji broj, ranije je to bilo od 2.800 do 3.000 građana”, podsjetio je Škondrić.

Na 25 biračkih mjesta koriste se skeneri.

“Na jednom skeneru pojavljuje se nekakva fleka, pa ga moraju čistiti na svakih 20 do 30 listića. Na svim tim mjestima biće i redovno brojanje listića pa ćemo imati poređenje. Ako neslaganje bude veće od dva odsto, onda će se ponovo brojati glasovi”, dodao je Škondrić.

Prema njegovim riječima, više od 1.400 posmatrača akreditovao je GIK na prijedlog političkih subjekata, a međunarodne i posmatrače nevladinih organizacija akredituje CIK.

“Za posmatrače nevladinih organizacija nismo dobili spiskove iz CIK-a na vrijeme, tako da ćemo danas telefonskim putema obavijestiti predsjednike biračkih odbora da dozvole i ovim licima posmatranje”, naveo je Škondrić.

Za povjerenje Prijedorčana bore se 23 politička subjekta, a glasanje se odvija na 129 redovnih biračkih mjesta, na jednom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, na jednom za glasanje u odsustvu i posredstvom tri mobilna tima.

SRNA