Prvi put u istoriji BiH, na određenim biračkim mjestima danas se testiraju nove izborne tehnologije, s ciljem osiguravanja većeg integriteta izbora.

Pilot-projekti uključuju autentifikaciju birača, automatsko prebrojavanje glasova putem optičkih skenera, biometrijsku identifikaciju te video nadzor biračkih mjesta.

Skeneri, kako je ranije najavljeno biće postavljeni na 145 biračkih mjesta, u sedam izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Glasanje je identično kao na glasačkim mjestima, samo što je sada pored glasačke kutije postavljen skener u koji se ubaci glasački listić, a koji potom može biti prihvaćen ili odbačen ukoliko skener uoči neke nepravilnosti.

Tvrdi se kako neće biti moguće glasati umjesto umrlih na biračkim spiskovima, kao ni u ime onih koji odluče da ne izađu tog dana na izbore.

Osim toga, nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmitt u martu ove godine iskoristio svoja ovlaštenja i nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, na izbornim listama više se ne mogu naći ratni zločinci, kao što je to bio slučaj u prošlosti.

FENA