Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Izbori 2024“ koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora zabilježio je više incidenata tokom izbornog dana u periodu od 12:00 časova do zatvaranja birališta.

Među njima su i dva koja su se desila na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor.

MUP RS: Pregled incidenata u izbornom danu do 12:00 časova u RS, jedan i na području PU Prijedor

-Policijskim službenicima koji su se nalazili na obezbjeđenju biračkog mjesta u naselju Čejreci u Prijedoru prijavio je predsjednik biračkog odbora A.H. da je u jutarnjim časovima lice D.M. pored dva ovjerena glasačka listića, u kutiju za glasanje pokušao da ubaci i treći neovjereni listić za izbor gradonačelnika. Predsjednik biračkog odbora je izuzeo sporni listić i to zapisnički konstatovao. Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su obavijestili dežurnog tužioca nadležnog tužilaštva koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu “Zloupotreba biračkog prava”. Policijski službenici dalje preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

-Policijskom službeniku koji je obavljao poslove obezbjeđenja biračkog mjesta u naselju Repovac u opštini Novi Grad prijavio je predsjednik biračkog odbora N.T. da je lice B.K. prilikom glasanja fotografisalo glasački listić, nakon čega je predsjednik biračkog odbora saopštio navedenom licu da je predmetni glasački listić nevažeći. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac OJT Prijedor koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata KD, te naložio da se o navedenom događaju tužilaštvu dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

MUP RS
Foto – ilustracija