Nekadašnji fudbaler i trener Borca Vule Trivunović oduševljen je evropskim nastupima “crveno-plavih” i u izjavi za “Glas Srpske” je rekao da je plasman u Ligu konferencije, ali i osvojeni bod protiv Panatinaikosa u prvom kolu grupne faze daleko najveći uspjeh u poslijeratnoj istoriji kluba, koji će 2026. godine proslaviti vijek postojanja.

Sadašnji kormilar prvoligaša Republike Srpske Rudar Prijedora, koji je na klupu ovog kluba sjeo 9. oktobra prošle godine, pohvalio je kompletan igrački kadar Banjalučana, stručni štab i upravu.

– Ovo je daleko najveći rezultat koji je jedna ekipa Borca napravila u poslijeratnom periodu. Možda i najveći u cijeloj istoriji kluba, ali mjerodavan sam da pričam o poslijeratnom periodu i siguran sam da je ovogodišnja evropska jesen Borca najveće klupsko ostvarenje – rekao je Trivunović.

Naglasio je da je bilo kakve sumnje u kvalitet Borčeve ekipe razriješio meč sa grčkim velikanom iz Atine.

– Možda je poneko i sumnjao da su se “crveno-plavi” kroz kvalifikacije provukli, ali susret sa Panatinaikosom je pokazao da se radilo ispravno i da je ljetošnji prelazni rok bio pun pogodak. Zato bih uputio čestitke svima koji su na bilo kakav način zaslužni za ovaj veliki uspjeh. Svojim bivšim saigračima Borisu Raspudiću i Bojanu Puzigaći, koji su sada u stručnom štabu Borca, već sam rekao, a sada ću ponoviti i da ostali čuju, da treba da uživaju u ovom momentu, jer će vrijeme pokazati da li će ovakvih ili sličnih situacija biti u budućnosti. Jednostavno, moraju da budu srećni i zadovoljni, jer su napravili veliki posao – nastavio je Trivunović.

Prvi, istorijski osvojeni bod u grupnoj fazi, po njemu, mogao bi biti dobar putokaz na naredne mečeve, ali i dvosjekli mač.

– Mnogi već sada pričaju da je poslije ovog remija Borac gotovo sigurno među 24 tima koja će nastaviti takmičenje, ali to je pogrešan pristup. Na Gradskom stadionu svi zajedno moraju da ostanu čvrsto na zemlji. Pred njima je još pet kola i svaki meč je priča za sebe. Zato treba da idu iz utakmice u utakmicu, jer će samo na taj način sa sebe skinuti taj pritisak da je prolazak u dalje takmičenje veoma blizu – izjavio je Trivunović.

Ono što ga je posebno oduševilo je ponašanje fudbalera Borca na terenu.

– Evropski mečevi pokazali su da ova ekipa ima hrabrost. Posebno se to odnosi na revanš u Albaniji protiv Egnatije, zatim drugi meč protiv KI Klaskvika. Dobro je bilo i protiv Ferencvaroša, a da ne pričam za izdanje protiv Panatinaikosa. Ništa ne vrijedi treneru, ako dobro pripremi ekipu, ako ona nije hrabra na terenu i ako igrači nemaju karakter – dodao je Trivunović.

Priliku da igra protiv bivšeg kluba ovaj 41-godišnji trener imaće već ovog utorka, kada će od 15 časova na Gradskom stadionu u Prijedoru “rudari” ugostiti Borac u odgođenom duelu osmine finala Kupa Republike Srpske “Dr Milan Jelić”.

– Drago mi je što smo izvukli baš Borac, jer će moji igrači imati priliku da se pokažu protiv evropske ekipe. I protiv Naprijeda u šesnaestini finala na terenu su bili igrači sa manjom minutažom. Vjerovatno će tako biti i ovog puta, jer nam je prioritet šampionat Republike Srpske. Do kraja oktobra imamo veliki broj utakmica i zato moramo biti i te kako oprezni kada je riječ o raspoređivanju minutaže – dodao je Trivunović.

Zabranjena tema
Iako je poslije devet kola Prve lige Republike Srpske Rudar Prijedor na drugom mjestu sa samo bodom zaostatka iza vodećih Laktaša, Premijer liga je zabranjena tema u svlačionici.

– Dosadašnjim rezultatima sam više nego zadovoljan, ali ne želim da se pravi bilo kakva euforija. Pokazali smo u dosadašnjem toku sezone da je u pauzi između dva prvenstva napravljena dobra selekcija, što su pogotovo pokazali naši gostujući mečevi u Laktašima, Zvorniku i Foči. Kada su pristup, odnos, želja i htijenje na nivou, onda se ne treba plašiti za rezultat. Očekujem mnogo veću podršku ljudi koji vode klub, Gradske uprave Prijedora i privrednih subjekata, jer ovi momci to više nego zaslužuju. A šta će biti, vidjećemo. Nama je glavni cilj afirmacija mladih igrača, odnosno da napravimo dva, tri fudbalera koji će već naredne godine možda zaigrati u Premijer ligi – naglasio je šef stručnog štaba Rudar Prijedora Vule Trivunović.

Glas Srpske